Det är hotell- och restaurangfacket som varslat om strejk från och med klockan 6 (svensk tid) på onsdag den 19 april ifall att man inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal med arbetsgivarparten innan dess.

Vid en strejk får inga fackmedlemmar får utföra sina arbetsuppgifter på de företag som är uttagna i konflikten. De berörda hotellen finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Gävle och Umeå - se hela listan här.

Det förra kollektivavtalet gick ut förra veckan och avtalslöst tillstånd råder sedan den 12 april.

Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarparten Visita är nu oeniga om det så kallade Gröna Riksavtalet som omfattar majoriteten av alla hotell- och restauranganställda i Sverige. Facket har bland annat krävt högre procentuella lönepåslag för lågavlönade och trygga anställningar.

- Vi måste uppnå jämställda löner och då är en låglönesatsning helt nödvändig. Hotell- och restauranganställda har rätt till samma löneökningar som alla andra fått på arbetsmarknaden, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarparten Visita anser dock att fackets stridsåtgärder är oseriöst och att man leker med svensk arbetsmarknad:

– I två decennier har vi haft en ordning på svensk arbetsmarknad som har gett en stabilitet i svensk ekonomi och skapat reallöneökningar. HRF:s krav överstiger det av industrin satta märket och är ett direkt hot mot den svenska modellen, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande.