Men facket hyllar den nye vd:n Börje Ekholm.

– Det finns en ny anda, lite av en pånyttfödelse, på företaget i och med att Börje kommit in, säger det svenska ingenjörsfackets Per Nordlander.

Våren tvekar även för Ericsson, ljusglimtarna lyser med sin frånvaro för telekomkoncernen som haft ett par riktigt kalla år bakom sig. Börje Ekholm tycker sig dock se en stabilisering trots att försäljningen rasade med 16 procent, rensat för en del positiva valutaeffekter.

– Det är en tuff världsmarknad men trots det levererar vi ett bra resultat. Vi tappar inte marknadsandelar längre utan vi har sett en stabilisering, säger han till TT.

Kvartalsförlusten på närmare 1,3 miljarder euro var i stort sett väntad. I slutet av mars flaggade bolaget för stora engångsposter när Ericssonledningen städade bort en hel del dåliga affärer ur böckerna. Rörelseresultatet exklusive engångsposter blev en vinst på 110 miljoner euro, mot 430 miljoner euro under första kvartalet i fjol.


Förlorat år

Men om 2017 är ett resultatmässigt förlorat år står Ekholm fast vid att ett smalare Ericsson kommer att "avsevärt" förbättra lönsamheten redan nästa år.

Ekholm är relativt nöjd med utvecklingen för det klart största affärsområdet, Networks, men för de andra två, IT & clouds samt Media, går det trögare än väntat, varav det sistnämnda står på säljlistan. Det befintliga kostnads- och effektivitetsprogrammet ger inte tillräckliga effekter, säger han och flaggar för strukturella förändringar.

– Vi måste göra det och det är relaterat till IT- & cloud-verksamheten där vi har stora förluster.

Strukturförändringar brukar betyda sparåtgärder?

– Det här är mer att förenkla vår verksamhet, inte av typen stora sparpaket. Vi kommer säkert löpande att effektivisera, vi måste både gasa och bromsa, säger Ekholm.


Inga brutala program

Ingenjörsfacket på Ericsson tror inte på några nya stora neddragningar.

– Jag ser tecken på betydligt mer fingertoppskänsla. Det är klart att det behöver sparas pengar här och var, men jag tror inte att de brutala, demoraliserande programmen är något vi ser igen, säger Per Nordlander, som är koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer på Ericsson.

Både resultat och försäljning var sämre än väntat och den redan pressade aktien föll ett par procent.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, ser inget ljus i tunneln.

– Tyvärr är det lågt ställda förväntningar på Ericsson och rapporten lyckas inte ens nå dem, säger han.

Den enda ljusglimten i rapporten är att kassaflödet fortfarande är okej, säger Bornold.

– Det gör att oron för en nyemission dämpas lite efter rapporten.