Banh mi är en smörgås som serveras i nästan varje gatuhörn i södra Vietnam. Hang Doan, som kommer att öppna smörgåsvagnen i början av nästa vecka, hoppas att såväl Vasabor som vietnameser ska uppskatta banh mi.

- I motsats till traditionella fyllda baguetter är banh mi en fräsch rätt. Den har en unik smak som man inte annars hittar på Vasas gator, säger Doan.

En traditionell banh mi innehåller inlagd morot och kål, grillat griskött, grönsaker och färsk koriander. Den sistnämnda ingrediensen är ett måste enligt Doan. Koriander är en av de ingredienser som utmärker det vietnamesiska köket.

Matvagnen har fått sitt namn från ett av de populäraste och äldsta kvarteren i Hanoi, Vietnams huvudstad. 36 old streets, på svenska 36 gamla gator, är ett populärt turistmål på grund av dess historia och att gamla traditioner möter nya trender på gatorna. Enligt Doan är banh mi den mest populära gatumaten där. Även européer och amerikaner bosatta i Hanoi har öppnat banh mi-restauranger i de kulinariskt populära kvarteren.

- Jag har starka barndomsminnen från när jag åt banh mi i Vietnam. Vi har en vacker matkultur som jag vill dela med mig av i Vasa. Vi försöker vara så autentiska som det bara går.
Vissa ingredienser är svåra att få tag på tusentals kilometer från hemlandet, men vi är flexibla. Jag hoppas på att folk kommer att vara intresserade.

På Banhmi 36 kommer man att fylla baguetterna med gris, kyckling eller vegetariska ingredienser. Den fyllning Doan tror att kommer vara populärast är citrongräskyckling. Den är inte populär i Vietnam men hon tror att finländarna kommer att uppskatta den. Förutom banh mi kommer det även att finnas vårrullar och färska sommarrullar på menyn. Skillnaden mellan de två är att sommarrullar rullas i rispapper, i stället för deg gjord på vetemjöl. Dessutom friteras inte sommarrullar, de äts färska och nyrullade.

- Min stora dröm är att Vasa ska få ta del av vietnamesisk matkultur i allt större utsträckning i framtiden. När man talar om asiatisk mat brukar de flesta tänka på Kina eller Japan, jag vill lyfta fram Vietnam som matland också. Vietnam är ett väldigt avlångt land med olika maträtter som är typiska för regionerna. Jag skulle säga att banh mi är populärare i de södra regionerna.

Doan har bott i Finland i fem år och har utbildat sig till ingenjör vid Novia. Hennes matinspiration kommer från vad hennes mor brukade tillaga hemma i Vietnam. Förutom barndomsminnena brukar hon även läsa kokböcker och recept på nätet för att skapa maträtter med de ingredienser som finns tillgängliga. Hon har det senaste halvåret arbetat på sushi- och nudelrestaurangen Kachi.

- Jag tror att när Vasaborna får bekanta sig med banh mi så kommer de att fyllas med glädje i sina hjärtan.