..."vi åkte från Vasa / en sommarkväll / på riksåttan / he va ju vår saga"


Syskonen Sofia och Johan Stolpe, Pole Siblings, har nyss släppt låten "Nog va he bra" som är deras första på finlandssvenska. Och mottagandet har varit varmt.

– Vi släppte låten för bara ett par dagar sedan och har redan hunnit få bra respons. Det känns ju helt fantastiskt, säger Johan Stolpe.



Låten handlar om barndomsminnen och nostalgin är förpackad i ett luftigt ljudlandskap. Låten kom till för ett par år sedan när syskonens pappa Janne Stolpe gick bort.

– Han är roten till mycket och har inspirerat oss både före och efter bortgången. Låten är en symbol för det som ändå var bra även om det fanns en del mörker. Vår familj var älskande men dysfunktionell, säger Sofia Stolpe.

– Ja, han var en rockstar och det hade sina konsekvenser. Låten är en slags tröstlåt till oss alla i familjen, säger Johan Stolpe.

Hittade den gemensamma musiken i baksätet

Familjen Stolpe tillbringade somrarna i Letala (Laitila på finska) på morföräldrarnas sommarstuga och syskonen minns de många bilresorna som ofta startade på kvällen. I låten väver de också in besöken hos släkten i Sverige och resorna dit med färjan. Det var också under bilresorna som syskonen sjöng tillsammans och lyssnade på musik.

"Nog va he bra" är alltså ett par år gammal men inspelningen av den har låtit vänta på sig. Syskonen har aldrig haft bråttom med sitt musikprojekt och säger att det ligger så nära hjärtat. Men de har spelat låten live på sina spelningar och då fått bra feedback.

– Det är många som gillar den. De älskar finlandssvenskan här, säger Sofia Stolpe.

Här, i det här fallet, är Falun i svenska Dalarna där syskonen bor. De flyttade dit nästan samtidigt, med två månaders mellanrum, och orsaken var den samma för dem: Kärleken.

– Vi kom in i ett så bra sammanhang direkt och Falun har känts som mitt hem från start. Jag har alltid trivts i små städer och Falun är ju mindre än Vasa, säger Johan Stolpe.

Syskonen lärde känna många musiker som i sin tur kände andra musiker som de också lärde känna. Ganska snart började Johan göra musikvideor till dem och Sofia fotade stillbilder.

Har Vasas flora och fauna och Iiris Viljanen banat väg för er, tror ni?

– Ja, den här låten hade aldrig funnits utan Vasas flora och fauna, säger Johan Stolpe.

– De har visat att det finns intresse och en publik för musik på finlandssvenska. Och att få använda det språk som är det innersta och egna är stort, säger Sofia Stolpe.

När man vet vad ni heter i efternamn är ju ert bandnamn Pole Siblings, syskonen Stolpe, alldeles självklart . Men hur kom ni fram till det?

– När det var dags att fundera ut något namn till oss ville vi inte att det skulle bli antingen för klyschigt eller för pretentiöst.

Men vänner och bekanta har kastat fram teorier om att namnet har en större betydelse, som att det har att göra med Nordpolen eller både Nord- och Sydpolen och att det finns en symbolik i det eftersom de är syskon.

Kreativ duo

  • Sofia Stolpe är 33 år och jobbar som förskolelärare och fotograf.
  • Johan Stolpe fyller 30 i sommar och jobbar med filmproduktion. 
  • Kommer från Vasa.
  • De har bott i Falun i Dalarna sedan 2010.
  • Deras första EP kommer 16 juni.