– FNB:s gymnasiejämförelse jämför elevernas resultat i studentskrivningarna med deras avgångsbetyg i högstadiet.

– Vi räknade ut medeltalet för läsämnen på högstadiets avgångsbetyg bland dem som börjat i gymnasiet hösten 2014. Därefter räknades ett medeltal för varje skola.

– Medeltalet jämfördes med resultaten i fyra obligatoriska ämnen i studentskrivningarna våren 2017. Resultaten som Studentexamensnämnden gett ut förvandlades till skolbetyg (L = 10, E = 9, M = 8 och så vidare).

– Resultaten av jämförelsen visar hur vitsorden har förändrats under gymnasiet. I praktiken innebär detta att gymnasier där vitsorden sjunkit minst klarar sig bäst i jämförelsen, eftersom bedömningen i allmänhet är strängare i gymnasiet än i grundskolan.

– Måttstocken i jämförelsen är det så kallade tilläggsvärdet som består av ett jämförelsevärde som räknats ut från skolvitsorden. Vid nollpunkten på detta jämförelsevärde ligger alltså ett genomsnittligt gymnasium.

– Jämförelsen beaktade inte gymnasieskolor som lagts ned under de senaste tre åren. Resultaten för gymnasier som gått ihop under treårsperioden har räknats ihop. Medeltalet har räknats ut med det sammanlagda elevantalet.

– Jämförelsen beaktar inte IB-linjer, vuxengymnasier, Steinerskolor eller de gymnasier som ingår i folkhögskolor eller institut. Om ett gymnasium och ett vuxengymnasium räknas som en och samma enhet har även uppgifter från vuxengymnasiet beaktats i jämförelsen.

– En del som avlagt IB-linjen har även avlagt vanligt studentexamen. Deras resultat har beaktats i gymnasievitsordens medeltal.

– FNB har gjort sin gymnasiejämförelse sedan hösten 2012.