Rikard Grönborg pratade i termer som skulle kunna tillhöra en annan yrkesroll.

– Det är killarna som ska hyllas, säger han efter straffsegern mot Kanada.

VM-bygget har bestått av planer hit och dit, specialister på det ena och det andra och en trupp som kryddats med personer med bra ledaregenskaper inom olika delar.

Resultatet: Tre Kronors första VM-guld sedan 2013 – och en historisk finalseger mot Kanada.

Men förbundskaptenen – tillika arkitekten – ville inte ta åt sig av äran.

– Det här är en så mycket större grej än lilla mig. Men förhoppningsvis har jag gjort mitt jobb i allting.

– Jag tycker vi har gjort ett fantastiskt jobb med att få ihop den här gruppen med spelare som har olika specialiteter – precis som laget. Det är väl det jag tar åt mig mest av, att vi har fått ihop en grupp människor som har jobbat hårt tillsammans.

"Fantastiskt jobb"
– Det har varit helt fantastiskt att se spelarna, och det är de som ska hyllas. De har gjort ett fantastiskt jobb. De har verkligen köpt vårt sätt att tänka och tycka, och har gjort det fullt ut. De trodde på varandra och det var viktigt.

En stor del av lagbyggets stenar skrevs in sent i truppen. William Nylander kom från Toronto, Nicklas Bäckström från Washington och duon Henrik Lundqvist samt Oscar Lindberg från NY Rangers.

"Många ska hyllas"
Det var dock precis vad Tre Kronor behövde i Tyskland och i Frankrike.

– Det är inte bara de som gör dragningar och sätter upp den i nättaket som ska hyllas, det är även de som gör skitjobbet. Kolla bara på vårt boxplay under turneringen, så förstår du. Det var specialister på det området. Det är många som ska hyllas i det där omklädningsrummet, sade han.

– Men visst betyder det något för mig också.

Sedan avslutade han med:

– Nu ska skägget av. Nu räcker det.