Festival- och turismsäsongen står för dörren och i sommar ordnas också många konserter och andra stora publikevenemang som många väntat på. Terrordådet i Manchester och de tidigare dåden till exempel i Paris kan ändå väcka obehag.

Skrämmande för alla

Katarina Finnilä-Tuohimaa säger att det gäller att först lyssna på ungdomarna och ta reda på vad de har förstått om händelsen, vad de tänker på, hur de upplever det, vad de är rädda för och vad det talas om saken i kompiskretsen.

– När det gäller stora händelser är det inte så mycket man kan göra åt saken. Men man kan validera känslorna – det är jätteskrämmande för oss alla att sånt här händer.

Det lönar sig också att lyssna efter om ungdomarna har felaktig eller uppblåst information om vad som har hänt.

– Då ger man korrekt information om vad som hänt och vilka riskerna är i Finland.

Tänk rationellt

Terrorattacken i Manchester kan få föräldrarna själva att känna sig oroliga om deras tonåringar vill gå på konserter eller festivaler. Men föräldrar är alltid oroade för sina barn, påminner Finnilä-Tuohimaa.

– Men i vår iver att tänka att vi inte ska ge efter för rädslan ska vi se till att inte gå över styr åt andra hållet. Vi måste kunna se att det här är ett farligt fenomen som finns i vår värld och närma oss det rationellt. Är det fiffigt att gå till alla ställen, är det fiffigt att resa till alla länder, är det bra att ta reda på lite på förhand?

Finnilä-Tuohimaa påpekar att det kan dyka upp andra fenomen som man måste förhålla sig till. Om en farlig epidemi bryter ut är det helt intelligent att vaccinera sig. Det lönar sig att bedöma situationen med statistiska fakta som grundval, säger hon. Riskerna har ökat under de senaste åren och de kan minska igen i framtiden.

– De är helt reella risker och man måste försöka tänka på vad som är rationellt.

Finns alltid risker

Å andra sidan går det inte att eliminera alla risker i livet. Det kanske inte är en terrorist som slår till mot en konsert. År 2010 dog en person och kring 40 skadades på Sonisphere-festivalen då en åskstorm som blåste omkull en scen. På festivaler i Danmark och Tyskland har folk dött i trängsel.

– Man kan fundera på om riskerna är de samma på en festival i Finland som i Paris. Men man kan också tänka på att är det bra att göra det här i det här skedet av historien eller kan man göra någon annan resa i stället.