– Visst var det ganska hårt att vakna till nyheten om Manchester, säger Mikko Niemelä, promotor för Ruisrockfestivalen.

Han hade själv varit på Bruno Mars konsert på Helsingforsarenan på tisdagskvällen.

– Förstås inverkar allt på vad vi gör. Det kan hända att vi för närmare diskussioner med vår säkerhetsorganisation, säger Niemelä om hur terrordådet påverkar Ruisrock i Åbo.

Ruisrock som ordnas i Åbo andra veckoslutet i juli har kapacitet för 35 000 människor på en gång. Niemelä tror inte att säkerhetsarrangemangen påverkas så mycket eftersom man redan länge jobbat för att förbättra säkerheten.

– Vi har säkerhetskontroll vid ingången och kontrollerar allas ryggsäckar. Knappast kunde polisen i Manchester heller på något sätt förbereda sig för det här.

Niemelä säger att festivalen samarbetar intensivt med polisen och räddningsverket och att de med kort varsel kan samlas om något är på gång. Han säger att festivalarrangörerna håller kontakt med varandra och säkert kommer att diskutera terrordådet på sin följande träff.

Johanna Eurakoski, kommunikationschef för Världen i byn-festivalen, säger att terrordådet är tragiskt. Hon säger att festivalen har ett nära samarbete med polisen och att det är polisen som i första hand ansvarar för säkerheten på stora evenemang.

– Enligt de uppgifter som jag har finns det inget som tyder på att det inte skulle vara tryggt att komma på festivalen, säger hon.