– Riksförlikningsmannen har aktivt deltagit i debatten om en exportbranschledd lönemodell och om återhållsamma löneförhöjningar. Det är en helt ny typ av politik. Jag anser att riksförlikningsmannens uppgift är att medla i konflikter, säger Aalto.

Höstens arbetsmarknadsförhandlingar är branschvisa och förs alltså inte mellan centralorganisationerna.

Riksförlikningsman Helle sade i en tidigare intervju för

Talouselämä att hon ser det som viktigt att löneförhöjningarna bygger på en gemensam linje som styr de branschvisa förhandlingarna.

– De egna kortsiktiga fördelarna kan stå i konflikt med de gemensamma samhällsekonomiska intressena, sade Helle då.

Metallförbundet, Träfacket och TEAM ska fusioneras till ett nytt storförbund, Industriförbundet, som inleder sin fullskaliga verksamhet i början av nästa år.

I höst kommer förbunden ännu att förhandla som separata enheter men planerar ett intensivt samarbete. I intervjun säger Aalto att Industriförbundet kan tänka sig att också stödja även Pappersförbundet i dess avtalsförhandlingar.

– Vid behov är Industriförbundet berett att stödja Pappersförbundet om de behöver eller ber om det. Vi är redo att ge hjälp och stöd.

Pappersförbundets kollektivavtal löper ut i slutet av september. Förbundet var med och förhandlade om att ingå i Industrifacket, men drog sig ur i slutet av förra året.