10. FÖRDOMSPODDEN
I fördomspodden säger Emil Persson vad han har för ­förutfattade ­meningar om kända personer. Podden är gjord av tidningen Café. Persson räds inte att fråga Robert Aschberg om han sitter ner när han ­kissar eller om Jan Guillou har ätit zebra. Fördomspodden är en rolig podd som genom ärlighet och en del fräckhet skapar intressanta diskussioner med kända personer. Som lyssnare kan man förvänta sig det oväntade.

9. I NÖD OCH LYFT
På nionde plats i listan är en tränings­podd med en twist. ­Kalle ­Zakari Wahlström tycker om att röra på sig och är bland annat känd från tv där han varit aktuell med program om ungdomars motion i skolan.
Hans fru Brita Wahlström tycker däremot inte om träning, och ibland hatar hon även det. Paret ­berättar om vad som motiverar dem, och ­deras olika syn på saker gör att det inte blir alltför ensidigt.


Zoom

Foto: pressbild


8. NYFIKAT
I Nyfikat ska värdarna Anders Jansson och Johan Wester luska ut vem den mystiska gästen i varje avsnitt är. De träffar en okänd gäst på ett hotell och ska gissa sig fram till vem gästen är och vad hens yrke är. Den hemliga personen är oftast känd ­inom sin bransch och därför kan även lyssnaren försöka klura ut vem personen är.
Jansson och Wester är båda komiker, vilket gör gissningsleken ­ännu roligare. Nyfikat kräver inte att du måste ­lyssna hela tiden, den är ­rolig ändå.

7. MELLAN RADERNA
Podden är en finlandssvensk bokpodd med Peppe Öhman och ­Karin Jihde i huvudrollerna. De går ­varje vecka genom flera olika böcker som de har läst eller så pratar de om böcker överlag.
För den som vill ha boktips på spännande och intressanta böcker är Mellan raderna som klippt och skuret. I stället för att läsa en recension kan man höra på poddens analyser. Mellan raderna är en av de tre mest lyssnade poddarna i Svenskfinland.

6. CREEPYPODDEN
På sjätte plats hittar vi en riktig ­rysare. Jack Werner är värden för Creepypodden där lyssnaren får ­höra skräckhistorier och vandringssägner som hämtats från internets olika hörn. Poddtoppen ­beskriver den som Sveriges kusligaste podd med gåshudsgaranti. I Creepypodden spekulerar Werner om historierna och deras mysterier.
Avsnitten kan även behandla oförklarliga ljud som man bandat in. Det finns en del konkurrenter inom poddvärlden, som Spöktimmen och Paranormalia. Enligt Poddtoppen håller de däremot inte riktigt måttet jämfört med Creepypodden.

5. P3 DOKUMENTÄR
Som namnet säger är de här poddavsnitten uppbyggda på samma sätt som visuella dokumentärer, men i ljudformat. Nya avsnitt släpps ofta och det finns mycket att välja mellan. Det finns alltid något ­spännande att höra om.
Likt dokumentärer i sin mera ­traditionella form behandlas såväl äldre som färskare teman. I repertoaren finner man till exempel avsnitt om både dopningsskandalen i Lahtis och attacken i Stockholm. Om du ­inte hittar något som annars intresserar dig inom poddvärlden finns det alltid ett avsnitt av P3 Dokumentär att lyssna på.

4. P3 SERIE – DARKNET
Sveriges radio producerar flera poddar och de är skickliga på det. Bland dem finns P3 Series spännande fiktiva berättelser skrivna av proffs. Darknet handlar om en grävande journalist som får tips via Darknet, mera känt som den mörka sidan av internet.
Den här seriepodden är skriven av författaren Jens Lapidus, som ­tidigare skrivit böcker som Livet Deluxe och Snabba Cash, tillsammans med Martin Johnson från ­podden ”Spår”. Röstskådespelarna utgörs av bland andra Henrik Schyffert och Karin Franz Körlof. Den här formen av radioteater passar bäst under sommarkvällar och kan ge samma njutning som en bra bok.


Zoom

Foto: pressbild


3. TED OCH KAJ
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, sketchlegenderna inom Svensk­finland, talar med varandra om ­sina liv. Poddtoppen beskriver den som rolig men ändå inte som ­Radio Pleppo. Det kommer inte som ­någon överraskning att Ted och Kaj är den populäraste finlandssvenska podden.
De som tycker om vad de två hittat på förr kan få bekanta sig med den dynamiska duon ytterligare. I Ted och Kaj varvas allvar med ­humor titt som tätt. Podden passar bra att lyssna på när som helst och var som helst.

2. ÖPPET HJÄRTA
I den här podden får man höra författaren Marcus Birro och fastighetsentreprenören Michael Strandberg intervjua gäster genom att ­ställa ­djupa frågor. De är något av ett ­udda par och det gör intervjupodden intressant, förutom de personer som gästar podden. Hittills har bland annat komikern tv-profilen Martin Timell och författaren Jonas Gardell gästat Birro och Strandberg.
Öppet Hjärta passar bäst att ­höra på i hängmattan eftersom podden kan kräva en viss koncentration.


Zoom

Foto: pressbild


1. SKÄRINGER OCH MANNHEIMER
I år har de svenska komikerna Mia Skäringer och Anna Mannheimer börjat med en diskussionspodd. Podden har toppat de flesta ­svenska topplistorna sedan dess början, och Poddtoppen förutspår att den kommer att bli en av de mest lyssnade det här året.
I podden diskuterar Skäringer och Mannheimer allt mellan himmel och jord. De känner inte varandra sedan tidigare, så varje avsnitt är genuint eftersom de lär känna varandra i processen.
Skäringer beskriver duon som två bittra och lätt psykiskt ohälso­samma eremiter som försöker bli kompisar över en kopp kaffe. Skäringer och Mannheimer är litet som tv-serien Friends, du kan hoppa in när som helst och ändå hänga med i handlingen.