Det är en speciell dag – skolavslutning. Då en period avslutas innebär det att en ny period inleds. Nu är det sommar, åtminstone i kalendern. I kväll arrangeras Fagerö festival. Många lär fira skolavslutningen i folkparken i Närpes. Samtidigt kan festivalen ses som startskottet för den österbottniska evenemangssommaren. En studie av kvällens Fagerö-program är intressant, eftersom det ger en bild av ett österbottniskt kultur- och evenemangsliv som definitivt stärkts under senare år. Artister är Bastupojkarna, One Desire och Lasse Eriksson.

Bastupojkarna är ett österbottniskt gäng som gör lokalt producerad festmusik för unga. Gruppens mest kända låt är "Dröömin". Lasse Eriksson, från Närpes, blev dialektrockstjärna i Österbotten på 1980-talet. One Desire, som består av tre österbottningar och en Helsingfors-bo, gör melodisk hårdrock med rötterna i 1980-talet. Gruppen har turnerat i Europa och debutalbumet hyllas internationellt. One Desire har potential att dra många människor, speciellt eftersom det är det nya bandets första konsert i Österbotten.

Fagerö festival-programmet visar att man inte behöver gå över ån – eller viken – för att hämta artister som är aktuella och populära.

Den österbottniska evenemangskalendern är välfylld. Visserligen saknas ett stort konsertevenemang i Vasa denna sommar. Det blev inget Vasa festival eller Wasa Open Air i år. Ambitionerna fanns, men på den globala konsertkartan är Vasa är en liten stad långt upp i norr. Det är inte lätt att få hit kända artister – vid rätt tidpunkt och till rätt pris. Den största konserten i Vasa sker först i slutet av augusti. Då är svenska popikonen Per Gessle i stan. Trots att Wasa Open Air och Vasa festival uteblev så är det bara att välja och vraka i det stora evenemangsutbudet. Det är möjligt att blunda och sätta fingret i den österbottniska sommarkalendern och hitta ett evenemang som innehåller något högklassigt, underhållande och intressant – dessutom med stark österbottnisk prägel. Fagerö festival är bara ett exempel. Erica Back på scen i Närpes är ett annat exempel. "Lumpänglars väg"-premiären på Oravais teater är ett tredje exempel på den långa listan.

Läget är gynnsamt för publiken, men osäkrare för arrangörerna. Under relativt få sommarveckor trängs många evenemang. Konkurrensen om publiken är hård – och det finns en hel del avvägningar som ska göras innan arrangörerna fattar beslut. Hur många österbottningar spenderar konsertpengar på Guns N Roses i Tavastehus den 1 juli? Är det värt att satsa på en byadans under perioden 21-29 juli – eller befinner sig många av byns ungdomar på Rockoff-festivalen i Mariehamn? Konkurrensen finns alltså inte enbart inom Österbotten – den finns på nationell nivå.

Det bästa sättet att säkerställa en stark fortsättning på evenemangsfronten är enkelt – gå på konserten, se sommarteaterföreställningen eller besök konstutställningen.