Pekka Rinne stoppade nästan allt och Nashville reducerade ställningen i matchserien till 2–1.

Nashville krossade Pittsburgh med hela 5–1 natten till söndagen finsk tid.

– De två första matcherna och början av den här matchen var kämpiga, säger Rinne till nhl.com.

Med början av matchen menade Rinne att Pittsburgh tidigt gick upp i en 0–1-ledning.

I andra perioden satte Nashville tre mål och bredde på med ytterligare två i tredje.

– Andra perioden hjälpte mig. Jag såg pucken rätt bra och gjorde några stora räddningar, säger Rinne.

Han gjorde 27 räddningar medan Pittsburghs målvakt Matt Murray stoppade 28 puckar.

Inför matchen spekulerades det kring om Rinne eller Juuse Saros skulle stå i målet.

Det blev som väntat Rinne, som kanske är den största enskilda orsaken till att Nashville överhuvudtaget spelar om Stanley Cup.

Tränaren Peter Laviolette hade inte inför matchen avslöjat sitt målvaktsval. Han påpekade att Rinne inte vacklat i något skede trots att han fått kritik för sina insatser i de två första finalmatcherna.

– Jag sa att han är vårt lags ryggrad. Han har varit lysande, säger Laviolette.

Utöver Rinnes starka insats kunde Laviolette glädja sig över att alla Nashvilles mål gjordes av olika spelare: Roman Josi, Frederick Gaudreau, James Neal, Craig Smith och Mattias Ekholm. Backen Josi stod dessutom för två assist.

I slutet av matchen hettade känslorna till ordentligt och Nashvilles Ekholm och Pittsburghs Chris Kunitz, Patric Hörnqvist och Matt Cullen åkte på tio minuters utvisningar.

Jake Guentzel, som stod för Pittsburghs enda mål, är i toppform. Han har gjort fyra mål i de tre finalmatcherna.

För klubbens två största stjärnor Sidney Crosby och Jevgenij Malkin var den tredje finalmatchen tung. Duon lyckades inte få i väg ett enda skott mot mål.

– Jag måste spela bättre, medger Malkin efter matchen.

Pittsburghs back Olli Määtta fick knappa 20 minuter istid.