Britten – som är tvåa i sammandraget efter tysken Sebastian Vettel – var snabbast under tidskvalet på lördagen och över 0,4 sekunder före stallkamraten från Mercedes, Valtteri Bottas.

Det här blir samtidigt 66:e gången som Hamilton startar i pole position. Det är en mer än Ayrton Senna hade under sin karriär.

Närmast bakom Hamilton och Bottas finns Kimi Räikkönen, 1,1 sekunder efter täten på lördagen, och Sebastian Vettel, som båda rattar en Ferrari.

Bottas ledde den tredje tidskörningen nästan till mål. Hamilton gjorde sitt snabbaste varv på sista försöket. Även Bottas förbättrade sin snabbaste varvtid till 1.41,027, men det räckte inte mot Hamilton.

– Det var en besvikelse, också om andra plats inte är illa. Mitt sista varv var inte perfekt. Jag kämpade med det vänstra framdäckets temperatur, sade Bottas i en intervju med arrangörerna.

Hamilton har samlat ihop 129 poäng i årets VM-serie och är tolv poäng efter ledande Vettel medan trean Bottas och fyran Räikkönen står på 93 respektive 73 poäng.

Säsongens åttonde VM-tävling körs i morgon.