A-studio gick igenom boksluten för de största fackförbunden. Metallarbetarförbundet, som från och med maj är en del av det nya storförbundet Industrifacket, har en nettoförmögenhet på över 210 miljoner euro.

Flera andra storfack når upp till 100 miljoner euro. De förmögnaste efter Metall är FFC-anslutna JHL (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena) med nästan 190 miljoner euro och Servicefacket PAM (135 miljoner euro). Också undervisningsfacket OAJ, Teknikens akademiker och Fackförbundet Pro når över 100-miljonersgränsen.

Arbetsmarknadsorganisationer är allmännyttiga samfund som därmed inte beskattas. Medlemsavgifterna är dessutom avdragsgilla. I sista hand är det förbundens medlemmar som äger fackens förmögenhet men ett allmännyttigt samfund kan inte betala utdelning.

Förbunden uppger att placeringsintäkterna i de flesta fall går till strejkkassor.

– Den enda orsaken till att vi samlar på oss förmögenhet är för att vi ska vara tillräckligt trovärdiga om förhandlingarna kör fast. Arbetsgivarsidan är alltid starkare, säger OAJ-ordföranden Olli Luukkainen till Yle.

Yle utredde samtidigt de tio största arbetsgivarförbundens bokslut. På arbetsgivarsidan har förbunden klart mindre förmögenhet med undantag av det allra största förbundet, Teknologiindustrin. Dess förmögenhet på 250 miljoner euro är större än något av fackförbunden har.