I genomsnitt konsumerade finländarna 166 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 80 kilo spannmål, 67 kilo frukt och 64 kilo grönsaker i fjol.

Den totala konsumtionen av spannmål ökade med en procent jämfört med föregående år. Finländarna åt mer havre i fjol än året innan, men lika mycket råg som tidigare.

Den totala konsumtionen av kött, inkluderat vilt och ätbara inre organ, ökade med ett par procent jämfört med föregående år.

– Ökningen beror främst på hönsköttet, vars konsumtion ökade med närmare nio procent från föregående år. Nöt-, svin- och lammkött konsumerades ungefär lika mycket som år 2015, säger utvecklingschef Tarja Kortesmaa vid Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Finländarna fortsätter även äta mer ägg än tidigare. I fjol konsumerades nästan 12 kilo ägg per person, vilket är cirka tre procent mer än året innan.

Mjölkkonsumtionen sjönk med sammanlagt fyra procent främst grund av att konsumtionen av fettfri mjölk sjönk med nästan 10 procent. Lättmjölk och helmjölk gick åt nästan lika mycket som året innan. Totalkonsumtionen av mjölk var cirka 118 liter per person i fjol.

Surmjölk och yoghurt gick sämre åt, medan konsumtionen av grädde ökade med nästan fem procent.

Lukes näringsbalans är ett sammandrag av produktionen, den inhemska användningen och konsumtionen av de viktigaste livsmedelsgrupperna i Finland. För balansen beräknas den inhemska användningen av fler än 60 produkter utifrån produktion, lagerförändring, export och import.