Grundlagsutskottet kräver ny vårdreformberedning. Valfriheten och den tajta tidtabellen är de största stötestenarna. Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman tycker att det är en utveckling i rätt riktning.

– Det här är inte bara en seger för KD, utan en seger för medborgarna.

I grundlagsutskottet sitter både representanter från regeringspartierna och oppositionen. Östman är nöjd över utskottets samarbetsförmåga.

– Det känns bra att de var så eniga. Grundlagsutskottet har skött sig ypperligt och fokuserat på grundlagen i stället för på partipolitiken.

Östman tror inte att kraven på förändring har en direkt inverkan på jourreformen och Vasa centralsjukhus. Utskottet har fokuserat mer på hur landskapsreformen förverkligas och på valfrihetsfrågan.

– Det är viktigt att noggrant granska hur en bolagisering av den offentliga sektorn skulle påverka jämlikheten. Jag väntar med spänning på vad regeringen har att säga. Det kan bli jobbigt eftersom kraven på ändringar är så omfattande.

Grundlagsutskottet slog fast att tidtabellen för reformen är orealistisk, vilket KD länge har fört fram. Östman önskar en mera detaljerad plan för framtiden.

– Landskapsvalet kan skjutas fram med några månader, men det bästa vore att vänta med valet till nästa riksdagsval.

Östman föreslår en tillfällig förvaltning under övergångstiden.