Der Spiegel rapporterade på fredagen att Volkswagen, Audi, Porsche, BMW och Mercedes Benz moderbolag Daimler sedan 1990-talet samarbetat bland annat för att vilseleda myndigheterna i utsläppstester av dieselfordon.

– Det är klart att allt måste utredas utan att spara några besvär, sade Merkels talesperson till journalister i Berlin.

Möjligt utsläppsfusk kan stå de tyska biljättarna dyrt eftersom konkurrensmyndigheterna kan bötfälla dem på upp till tio procent av omsättningen. Fjolårets omsättningssiffror skulle betyda böter på upp till 50 miljarder euro.

Volkswagen medgav 2015 att man fuskat med utsläppsmätningar. Skandalen kostade bolaget uppskattningsvis tiotals miljarder euro.

EU-kommissionens konkurrensmyndigheter meddelade på lördagen att anklagelserna utreds, men ville inte spekulera i vad utredningen kan leda till.

BMW förnekade på söndagen anklagelserna om illegalt samarbete med de andra tillverkarna. Bolaget uppgav att inga av deras modeller strider mot reglerna.

Enligt Der Spiegel samarbetade bolagen även på andra områden utöver utsläppsfusket.

Bilindustrin är Tysklands största industribransch. Det hemliga samarbetet väntas bli en valfråga i förbundsdagsvalet i september. Förbundskansler Merkels utmanare Martin Schulz har sagt det är fråga om gigantiskt fusk om Der Spiegels uppgifter stämmer. (FNB–AFP)