Sparbanksgruppen, med medlemsbanker i Kvevlax och Närpes, har inlett 2017 starkt. Resultatet före skatt var 40,5 miljoner euro för årets första sex månader.

Pasi Kämäri, vd för gruppen, säger i ett pressmeddelande att gruppen nådde framgångar inom samtliga affärsområden.

– Affärsverksamheten framskred och växte som förväntat kraftigt och i rätt riktning. Framgång nåddes i fråga om tillväxt, resultat samt utveckling.

Gruppen hade intäkter på totalt 136,2 miljoner euro, en ökning med 8,5 procent. Siffran är speciellt stark med tanke på att i siffrorna för 2016 ingick intäkterna, totalt 8,5 miljoner euro, från försäljningen av Visa Europe.


Anmärkningsvärt är att gruppens räntenetto ökade med 6,8 procent och uppgick till 69,1 miljoner euro. Provisionsnettot ökade med 10,4 procent och var 39 miljoner euro.

Nettointäkterna från placeringsverksamheten var 19,4 miljoner euro. Det kan jämföras med 9,8 miljoner euro 2016. Även nettointäkterna från livförsäkringsverksamheten ökade, från fjolårets 5,1 miljoner euro till 6,4 miljoner euro.

Dock ökade också bankens kostnader. Rörelsekostnaderna ökade totalt med 8,9 procent och var 89,6 miljoner euro. Personalkostnaderna steg med 3,9 procent till 39,3 miljoner euro.


Pasi Kämäri säger att Sparbanksgruppen satsar på att ha bankbranschens bästa kundupplevelse och kundnöjdhet. Han bedömer också att den fortsatt låga räntenivån inte äventyrar gruppens resultat eller kapitaltäckning.

– Sparbanksgruppen är solid och gruppens riskposition är måttlig.

Gruppen hade knappt 1 400 anställda i slutet av rapporteringsperioden. De 23 Sparbanker som ingår i gruppen har totalt 150 kontor.