Efter fyrtio minuter händelsefattig fotboll kom Jesper Engström in i Ilves straffområde.

Då bestämde sig Tatu Miettunen för att kapa VPS-backen. Domaren Ville Nevalainen hade endast ett alternativ: Straff.

Den slog Sebastian Strandvall i mål via Ilvesmålvakten Mika Hilanders händer.

Tammerforslaget lyfte spelet i andra halvlek, och skapade press mot VPS-målet med två anfallare. Samtidigt fick VPS som vanligt stora problem med sitt spel i andra halvlek.

André Clennon hade gått in som ensam anfallare i VPS startelva, men det gav inget resultat. Clennon gjorde en väldigt svag insats mot Ilves.

VPS skapade inte ett enda vettigt anfall i andra halvlek. I stället osade det hett framför hemmamålet.

Och i sjutiosjunde minuten kom den kvittering som hade hängt i luften länge. Teemu Penninkangas rullade in 1–1 vid bortre stolpen inför 2 388 åskådare.

Resultatet innebär att VPS inte har tagit någon seger sedan den 16 juli, då FC Inter besegrades i Vasa. Efter det har VPS spelat fyra oavgjorda matcher och förlorat två matcher.

VPS laguppställning: Marko Meerits – Jonas Levänen, Mikko Viitikko, Timi Lahti, Jesper Engström – Jerry Voutilainen (70 min Ebrima Sohna) – Juha Hakola (56 min Ville Koskimaa), Sebastian Strandvall, Juho Lähde, Joonas Vahtera – André Clennon (82 min Steven Morrissey).