Två ingredienser från den första delen av helgens dubbelmöte upprepade sig: Ilves ledning i första perioden och heta känslor på isen. Sport fick en riktig mardrömsstart i Hakametsähallen i Tammerfors. Den första halvan av inledningsperioden spelade Sport till största del i numerärt underläge, oftast fyra mot fem men också tre mot fem. Det enda som kunde ha gjort starten värre hade varit att Ilves gjort mål. Men Sports boxplay höll. – Vårt spel i numerärt underläge var utmärkt, säger Sports tränare Tomek Valtonen. Orsaken till utvisningarna var en fortsättning på första delen av helgens dubbelmöte, fredagens match i Vasa. I Tammerfors utbröt det första bråket på isen redan efter dryga två minuter med Sports Mike Brennan och Ilves Patrik Moisio som huvudpersoner och Tommi Välimaas tackling som förspel. Med sju sekunder kvar av första perioden gav Roope Hintz hemmalaget ledningen. Ett skott som den annars så säkre Ville Hostikka inte kunde se eftersom han var skymd av Ilves mask. Strax därefter återupptog Brennan och Moisio sitt slagsmål och slängde handskarna. Matchen var över för bägge två, de åkte ut på 20 minuters automatiskt spelstraff vardera. Brennan hann dra på sig 39 utvisningsminuter samma kväll som han fyllde 29 år. Han toppar nu ligans utvisningsstatistik med 109 minuter på 35 matcher. Trea i den statistiken är hans lagkamrat Matt Generous med 77 utvisningsminuter på 42 minuter. Generous var avstängd i gårdagens match i och med att det spelstraff han drog på sig i sammandrabbningen med Antti Tyrväinen i fredags räknas med bland straffen för osportsligt uppträdande. Av samma orsak saknades också Tyrväinen på isen i lördags. Därmed lär Brennan vara avstängd när Sport tar emot Blues på tisdag. När Brennan åkt ut i duschen fick Sport klara sig med fem backar de två återstående perioderna. – Det var en hård belastning, men vi klarade det bra, säger Valtonen. Om första perioden var en mardrömsstart så fick Sport en dröminledning på den sista perioden. En Ilvesspelare efter en annan sköt upp pucken på läktaren. I en minut och 50 sekunder fick Sport spela fem mot tre med resultatet att Erik Riska kvitterade. – Vi skapade chanser i numerärt överläge, men vi lyckades inte få pucken i mål förutom den här gången, säger Valtonen. Men Ilves lyckades ta ledningen igen. Sport bjöd på en försvarsmiss. Tommi Välimaa, som nyss lämnat utvisningsbåset, tackade och tog emot. I en snabb kontring två mot en kom han i full fart och gjorde 2–1. Sport tog ut målvakten Ville Hostikka med 2 minuter och 27 sekunder kvar. Det blev ett mål till: Joonas Riekkinen satte 3–1 i tom bur med 19 sekunder kvar. – Den här gången räckte det inte ända fram, men jag är otroligt stolt över hur spelarna offrar sig, säger Sports tränare Tomek Valtonen. Sport får beröm av motståndarna: – Sport var bättre i de två sista perioderna, säger Ilves målskytt Tommi Välimaa till Nelonen Pro. – Ho ho, vilken dålig hockey vi spelade. Vi var passiva, men Sport försvarar dessutom också riktigt bra över hela planen, säger tränaren Tuomas Tuokkola till Nelonen Pro. Så här säger han om känslorna i dubbelmötet: – Det var bra kemi. Hellre känslor än tjänstemannahockey.