Finländarna förbrukar allt fler frukter och grönsaker. Det framgår av Naturresursinstitutet Lukes uppgifter om näringsbalansen bland finländarna under fjolåret. Ägg var extra populärt på finländarnas tallrikar. Vi åt nästan 11 kilo ägg per person och under de senaste åren har konsumtionen av ägg ökat. Totalt konsumerades 127 liter mjölk i Finland per person. Hälften utgjordes av lättmjölk, 40 procent av fettfri mjölk och 10 procent av helmjölk. Konsumtionen av helmjölk minskade något efter att ha ökat under flera år. Även konsumtionen av fettfri mjölk minskade något jämfört med föregående år. – Konsumtionen av yoghurt och fil minskade med cirka fem procent. Detta beror delvis på att andra mjölkbaserade färskvaror, till exempel smaksatt kvarg, har ökat i popularitet, säger aktuarie Tarja Kortesmaa vid Naturresursinstitutet. Frukt och grönsaker tilltalade finländarna. Konsumtionen av färsk frukt ökade med 2,5 kilo från föregående år och uppgick till cirka 54 kilo. Konsumtionen av färska grönsaker ökade med sju procent från föregående år och uppgick till cirka 65 kilo. Finländaren åt i genomsnitt cirka 77 kilo kött i fjol vilket var ett halvt kilo mindre än året innan. Mest populärt var fjäderfjäkött och nötkött medan konsumtionen av svinkött minskade.