Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Personalfrågorna ligger nära hans hjärta

VASA Personalfrågor är de vanligaste på allmänna sektionens möten. Ordförande är Jorma Kivimäki från SDP. Om han fick bestämma skulle det finnas färre visstidsanställda och fler ordinarie anställda på stadens lönelista.

Nyhetsbild

Arg över dålig språkservice på sjukhuset

8

VASA Jarl Holmström, 94, blir arg varje gång han får sin sjukjournal på finska från Vasa centralsjukhus. Han vill ha den på sitt modersmål – vilket han också har rätt till.

Nyhetsbild

"Ett hån påstå att inget händer i Vasa"

1

Det är ett hån mot arrangörer att påstå att ingenting händer i Vasa, anser Visit Vasas vd Max Jansson. Han tycker att österbottningar, och speciellt Vasaborna, borde ändra sin attityd.

Nyhetsbild

Är man stark måste man vara snäll

Valresultatet från i våras gör nu SFP än starkare i regionala organ. Det ger makt, men manar också till än mer respekt för de andra partierna.

Nyhetsbild

Inga husrannsakningar i Österbotten

I Åbo har polisen gjort husrannsakningar efter knivattacken. I Österbotten har det varit en vanlig helg, säger polischefen vid Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Ny thailändsk restaurang i Roparnäs

Efter en succéöppning för en månad sedan har en stadig ström kunder besökt Bangkok House i Roparnäs i Vasa. I restaurangen satsar köket på genuin thailändska kryddning och mycket mat.

Nyhetsbild

Sloven fortsatte segersvit i Vasa

Den andra dagen av Strongman Champions League i Vasa är över. Inga finländare lyckades ta sig till topp trean.

Nyhetsbild

Gamla Vasa firar sin egen dag

Gamla Vasa-dagen firas för tredje gången i hård blåst, men det hindrar inte hundratals besökare. Runtom i stadsdelen ordnar flera personer loppmarknad på sin egen gård och några serverar mat.

Nyhetsbild

Mopedister körde på ofärdig rullskidbana

VÖRÅ Tidigare i veckan började asfalteringen av rullskidbanan i Vörå. Nu påminner kommunen om att banan fortfarande är en arbetsplats.

Nyhetsbild

Ensamma i natten

REPORTAGE Allt fler äldre ska bo kvar hemma, även många som skulle föredra ett boende. Nattpatrullen Johanna och Tanja gör hembesök och svarar på larm för att klienterna ska känna sig trygga. Vi följde med under en natt.

Nyhetsbild

Snart finns ortnamnen på nätet

Språkinstitutet digitaliserar sin samling med tre miljoner ortnamn. Tanken är att kommunerna ska kunna använda samlingarna vid planeringen av nya vägnamn.

Nyhetsbild

Ljusning för landsbygden

Antonia Husberg vill knyta samman landsbygd och stad. På Landsbygdsparlamentet står den finländska landsbygdens framtid och utveckling rampljuset.

Nyhetsbild

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild

Sorgens mantel över Åbo

ÅBO Dagen efter knivdådet i Åbo hade många sorg­fyllda blickar. Det fanns en klar frustration bland flera som kommit till Salutorget för att hedra offren.

Nyhetsbild

Lite regn stoppar inte världens starkaste män

Två dagar, sju grenar och tolv av världens starkaste män. Det är upplägget för Strongman-tävlingarna i Vasa i helgen.

Nyhetsbild

Konstrundan klart bättre än en vanlig dag

VASA Det bästa med Konstrundan är att få möta sin publik. Det säger en av konstnärerna. En annan är också nöjd. Han har just sålt en av sina knivar.

Nyhetsbild

"Alla ler när man kör Fiat 600"

BILDSPEL Pasi Nurmi vill inte ha sin Fiat 600 i garaget. Han kör 4000 kilometer per sommar. Han kom från Salo till lördagens Fiatträff i Vasa.

Nyhetsbild

Små och stora löpte meteoritloppet

KORSHOLM En löpfest för hela familjen - det var målsättningen för lördagens Meteoritmaraton. Och det lyckades.

Nyhetsbild

Polisen: ingen höjd hotnivå i Österbotten

Polisen har höjt beredskapen i hela landet med anledning av det misstänkta terrordådet i Åbo. Polischef Risto Lammi säger att det inte finns skäl att höja hotnivån i Österbotten.

Nyhetsbild

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild

Jenny Berggren trivs bäst utanför rampljuset

VASA Ace of Base-sångerskan Jenny Berggren har lagt de tuffa åren som världsstjärna bakom sig. På fredagen uppträdde hon i Vasa - som hon kallar den bästa staden i Finland.

Nyhetsbild

Glitter och pyroteknik

VASA Tusentals människor samlades på Elisastadion i Sandviken på fredag kväll. Vasa festival bjöd på riktig 90-talsnostalgi.

Nyhetsbild

Hela familjen på skogsägardans

MALAX På fredagen dansade hundratals skogsägare med familjer i Åminne folkpark. På lördagen går dansen av stapeln igen i Kronoby.

Nyhetsbild

Festivalbesökarna behöver inte vara rädda

Arrangörerna av Vaasa festival tar säkerheten på största allvar. De tar väldigt hårt på det som inträffat i Åbo.

Nyhetsbild

Affärsman överklagar sin dom

Affärsmannen från Nedervetil dömdes till ett års fängelse och fyra års näringsförbud. Nu överklagar han till Vasa hovrätt.

Nyhetsbild

Ökade kostnader för barnskyddet och vården

MALAX I Malax kostar vården mer än beräknat. Bland annat socialservicen är i behov av mera pengar.

Nyhetsbild

Marknaden inleddes i solsken

NYKARLEBY Den trettioåttonde Juthbackamarknaden inleddes i perfekt marknadsväder. De bästa kapen gjordes som vanligt tidigt på morgonen.

Nyhetsbild

Allvarligt skadad i Maringaisolycka

KARLEBY En person skadades allvarligt när en skåpbil och en personbil krockade i korsningen av Riksväg 8 och Niementie i Maringais vid 15.20-tiden på fredagen.

Nyhetsbild

Kommersen i full gång vid Juthbacka

NYKARLEBY Redan tidigt på fredagsmorgonen hade de ivrigaste marknadsbesökarna hittat till Juthbackamarknaden. Se vårt bildspel!

Nyhetsbild

Dödförklarad Bob kom hem

NYKARLEBY I slutet av juli försvann mopsen Bob från familjen Palomäki-Helléns gård i Monå. Nästan tre veckor senare chockar den återvändande mopsen sitt gårdsfolk som trodde deras hund var död.

Yle: Blodprov hittades på soptipp

KARLEBY Blodprovsrör med namn på har hittats på Storkohmo avfallsanläggning i Karleby. Enligt Yle Österbotten handlade det om ett tjugotal rör försedda med patienters namn, personbeteckning och datum.

Nyhetsbild

50-årig truck firas i öppen fabrik

NYKARLEBY Det har i år gått 50 år sedan den första Minkomatictrucken såg dagens ljus. Det firar tillverkaren, Norcar-BSB, med öppet hus i fabriken i Nykarleby på lördag.

Havets hus håller tidtabellen

KORSHOLM Nu börjar det hända saker kring Havets hus. All planering ska förhoppningsvis göra byggandet smidigt, säger Erik Sjöberg.

Nyhetsbild

Black box redo för scenkonst

JAKOBSTAD Gabriele Alisch har höga för­väntningar på Campus Allegro och den nya svarta scenen.

Nyhetsbild

Lyckan lyser i kulturnatten

NYKARLEBY Torget var smockfullt redan från start då Jeppo Ungdomsorkester blåser i gång kulturnatten. Det gjorde de med inget mindre än Finlandiahymnen för att hylla 100-åriga Finland.

Båt på grund nära Ådön

JAKOBSTAD Räddningsverket fick rycka ut när en liten motorbåt gick på grund norr om Ådön vid sjutiden på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Nyhetsbild

Styckare blev reklamfilmsstjärnor

JAKOBSTAD Det är fint och äkta att ha med eget folk i reklamfilmerna, anser Snellman och väljer att göra nästa års reklamsnuttar i Jakobstad.

Politiker hämtar inspiration i Umeå

VASA Nya fullmäktige i Vasa är i Umeå för att bekanta sig med vänstaden.

Nyhetsbild

682 kilogram blomkål gick åt – lagret tömdes

VASA Hundratals Reko-konsumenter tömde odlaren Trygve Auras blomkålslager på onsdagen. Medmänniskornas vilja att hjälpa ger kålodlaren både tröst och hopp.

Nyhetsbild

Sjukhusen förberedda på mässlingsepidemi

VASA På grund av en för liten andel vaccinerade i Österbotten finns det en risk för epidemi. Sjukhusen är redo.

Korsholm kartlägger barnen

KORSHOLM Nästa vecka ska Korsholm se över hur vaccinationstäckningsgraden ser ut bland barnen i Korsholm och Vörå. Det gäller både barn som blivit födda i år och äldre.

Nyhetsbild

Våldsam tvekamp i Vasa

VASA Det börjar med ett våldsamt gräl mellan två unga kvinnor. Det slutar med tre avfyrade pistolskott.

Vörå väljer ny dagvårdschef

VÖRÅ Anna Käcko-Englund föreslås blir ny dagvårdschef i Vörå. Valet görs tisdag nästa vecka då nämnden för utbildning och småbarnspedagogik har möte.

Nyhetsbild

Fyra bilar i krock vid Citymarket

1

JAKOBSTAD Ingen person skadades men fyra bilar fick smärre skador i en kollision vid tvåtiden på torsdagseftermiddagen.