Livsstil

Nyhetsbild

På tropiska vattenvägar i Nicaragua

RESFEBER En skara österbottningar som tidigare varit volontärer i Nicaragua återser landet efter att orkanen Otto dragit fram.

Nyhetsbild

Kultur och tradition i Abu Dhabi

RESFEBER Abu Dhabi satsar på turism men då Dubai har bråttom att förverkliga alla planer tar man det lite lugnare här.

Nyhetsbild

Alsace - som att öppna en adventskalender

RESFEBER I december är Colmar som att öppna luckan i en gammal adventskalender från sekelskiftet. På det lilla torget ekar positivmusiken mellan­ husväggarna och lampor blinkar från ett nöjesfält där trähästar galopperar fram.

Nyhetsbild

Storslagna Manhattan bjuder på många kontraster

RESFEBER Stort och litet, gammalt och nytt, rikt och fattigt, betong och grönska. Världsmetropolen New York bjuder verkligen på kontraster. Här finns allt.

Nyhetsbild

Vild burgare och söt dessert

Älgkött är smakrikt och behöver inte kryddas speciellt mycket. Det man ska tänka på är att det är lite magrare än nötkött.

Nyhetsbild

Här ska allt vara störst, högst och häftigast

RESFEBER. Här finns världens just nu högsta byggnad, konstgjorda öar, galet lyxiga hotell och äventyrsparker för alla smaker. I Dubai har de styrande förverkligat sina vildaste fantasier för att locka besökare.

Nyhetsbild

Georgien – hela 500 nyanser av vin

RESFEBER. Från en bergskulle utanför huvudstaden Tbilisi möter statyn Georgiens Moder både fiender och vänner. I ena handen har hon ett svärd för fienderna, i den andra vin till vännerna.

Nyhetsbild

Mota influensorna med heta drycker

Vintern knackar på dörren och likaså säsongens förkylningar. Jag förenar nytta med nöje och tillverkar mina egna hälsofrämjande drycker hemma i köket.

Nyhetsbild

Se fotboll i London på nära håll

RESFEBER. Spänd förväntan råder i London, det är toppderby i Premier League. 60 000 på läktarna sjunger och hejar. Som på tv, fast på riktigt.

Nyhetsbild

Vardagsmat med guldkant

I dag handar det om vardagsmat med guldkant, det där lilla extra. Men vad är det då som gör det där lilla extra en vanlig vardagsmiddag?

Nyhetsbild

Kaffe och konst i Karlstad

RESFEBER. Säg Karlstad och många tänker på kaffe, Fröding och Ferlin. Numera är också konstnären Lars Lerin starkt förknippad med staden vid Vänern och Klarälven.

Nyhetsbild

I Navet finns vatten för alla

RESFEBER. Umeås nya badhus har sedan det öppnade för en dryg månad sedan lockat tusentals simmare varje helg.

Nyhetsbild

Moderna Manchester är mer än fotboll

RESFEBER. I den gamla industristaden sparkar man inte bara boll. I de forna fabriksbyggnaderna huserar coola restauranger och secondhandbutiker samt musikscener för framtidens popband.

Nyhetsbild

San Juan – USA:s mest spanska stad

RESFEBER. Ön Puerto Rico är amerikanskt territorium,­ men ­huvudspråket är spanska. Huvudstaden San Juan ­bjuder på färgglada hus och ­avslappnad atmosfär.

Nyhetsbild

Nice har något för alla

RESFEBER. Nice har länge varit ett resmål många finländare väljer. Många från Finland bor i Nice under vinterhalvåret och flyttar hem till sommaren. Vad är det som gör att jag dras till Nice?

Nyhetsbild

Höjdaräventyren finns på Höga Kusten

RESFEBER. Sommaren har varit livlig på Höga Kusten, men även på hösten och vintern finns massor av spännande aktiviteter i området.

Nyhetsbild

Såser, röror, krämer och mousse

MAT & DRYCK. I Sydösterbotten finns det ett uttryck, ”he je soasin som jäär e”. Fritt översatt till svenska blir det att det är såsen som är det viktigaste. Och visst, ta biff, fisk, kyckling, vilt eller fast spröda små grönsaker, alla dessa kräver sina tillbehör. En god sås, visst?

Nyhetsbild

I Istrien äter man det naturen ger

RESFEBER. Ständigt nya härskare, ett Jugoslavien, ett krig och sedan demokrati har satt sin prägel på matkulturen i Istrien, halvön i nordvästra Kroatien. Men det viktigaste har hela tiden varit att ta vara på det som jorden, skogen, havet – och vinden – ger.

Nyhetsbild

Uppskattad hälsoresa i Kroatien

LÄSARRESAN. Den kroatiska kusten slutar aldrig att överraska med sina vita kalkstensklippor och lummiga pinjeskogar.

Nyhetsbild

Gott med yoghurt och granola

MAT & DRYCK. Har du tröttnat på yoghurt och mysli? Med lite kreativitet och kryddor kan man förvandla även de tråkigaste av frukostar.

Nyhetsbild

Phu Quoc en ö med höga ambitioner

1

RESFEBER. Vietnams största ö Phu Quoc är nu ett fullvuxet resmål. Med ny flygplats och nya breda vägar siktar man högt, och vill bli en av de stora destinationerna i Sydostasien.

Nyhetsbild

Split för alla smaker

RESFEBER. Gatorna glänser av marmor och i hamnbassängen ligger eleganta segelbåtar bredvid enorma passagerarfärjor. Split är Kroatiens näst största stad, och en av de allra vackraste.

Nyhetsbild

Fredag är bulladag också för bagaren

MAT & DRYCK När de flesta andra sover som allra djupast börjar Andreas Nyvalls arbetsdag. Mellan klockan 03 och 06 är det som mest bråttom i bageriet i Pedersöre.

Nyhetsbild

Vegetariskt – en aning billigare

MAT & DRYCK Vi behöver verkligen inte äta kött vid varje­ måltid. Testa att slå fast en vegetarisk måltid per vecka. Du kommer att märka att vegetarisk mat kan vara väldigt god och också en aning billigare.

Nyhetsbild

Weekend med ost och arkitektur

Hela Holland nås lätt med tåg från flygplatsen Schiphol. Vi valde bort Amsterdam och for i stället på weekendresa till den arkitektoniskt spännande storstaden Rotterdam och den charmiga lilla oststaden Gouda.

Nyhetsbild

Nej, vi såg aldrig sjöodjuret i Loch Ness

RESFEBER. Ibland är det bra att göra något som ligger utanför den egna bekvämlighetszonen, utsätta sig för prövningar och upptäcka att vingarna bär. För oss var utmaningen att köra bil med manuell växellåda i vänstertrafik.

Nyhetsbild

Vilken soppa!

1

MAT & DRYCK. Vi behöver bli bättre på att äta grönsaker – och alla mår bra av att skaka om sina matvanor nu och då. Känn ingen fruktan grönsaksvägrare – en enkel soppa är en fenomenal början på ett grönare liv.

Gott från naturen

RECEPT. Den vilda naturen har mycket att erbjuda till middagsbordet. Hur låter älgryta med rödvin eller hel citronpepparlax?

Nyhetsbild

Tillbaka till vardagen

RECEPT. Rutiner och tidig väckning kan vara riktigt trevligt. Se bara till att duka fram bra saker på frukostbordet.

Nyhetsbild

Uppsving för vitt portvin

2

VIN. De flesta tänker nog på något rött i glaset när man pratar om portvin. Men vitt portvin har funnits i långa tider och det första rosé-portvinet kom år 2008.

Nyhetsbild

Lissabon har själen i behåll

RESFEBER. Den portugisiska huvudstaden tycks vara på väg mot en ny storhetstid. I ett av årets trendigaste resmål lever traditionerna samtidigt kvar.

Nyhetsbild

Lyckad allians mellan två druvor

VECKANS VIN. I Australien finns ett vinhus som har lyckats förena kryddiga Gewürztraminer och fräscha Riesling till ett mycket trevligt halvsött vitt vin.

Nyhetsbild

Njut av sommarens grönsaker

RECEPT. Det är först nu, i slutet av ­juli och i augusti, som vi i Finland kan börja njuta av inhemska goda och späda grön­saker. ­Butikernas grönsaksdiskar är fyllda till bredden och pris­nivån på inhemska grönsaker börjar vara på en för konsumenten tacksam ­nivå.

Nyhetsbild

Bordeaux för alla smaker

RESFEBER. Spännande historia, oslagbar vinkultur och gastronomi i världsklass. Bordeaux syns ofta i täten på listor över de bästa turistmålen i Europa.

Nyhetsbild

En druva med mycket smak

Ett vin gjort på gewürztraminer är ofta ganska smakrikt och delar folk i för och emot.

Nyhetsbild

En ny värld i den gamla

RESFEBER. Det är få personer som tänker på Tyskland när de tänker på vin. Men faktum är att landet har en betydande produktion och turismen kring odlandet växer sig större hela tiden.

Nyhetsbild

Isglass – enkelt och gott

Att frysa sin egen isglass är superenkelt, dessutom kan du göra dem utan tillsatt socker.

Nyhetsbild

Skön stad där det är nära till allt

LINKÖPING. Linköping, vad ska du göra där frågar en kompis när jag berättar vart jag ska åka. Det undrar jag också – för där finns så himla mycket att välja på.

Nyhetsbild

Mat för lata sommardagar

På sommaren är matekvationen svår att få ihop. Man vill äta riktigt gott och unna sig, men helst utan ansträngning. Här kommer en uppsättning rätter som i all sin enkelhet är riktigt goda.

Nyhetsbild

Blandning av sött och salt i Stockholm

”Welcome to my hometown” h­älsar många kända Stockholmsprofiler på Arlanda flygplats. Jag får säga detsamma, även om jag inte platsar i det galleriet.

Nyhetsbild

Picknick på pinne smakar bäst

Något läskande kallt, något stablit salt och förstås något sött. Kika in i Jens Lindstedts ultimata picknickkorg!

Nyhetsbild

Låt ugnen göra jobbet

Så här i semestertider är det inte alltid så lockande att stå vid spisen Jag har ett förslag: släng in middagen i ugnen, vrid på timern, sätt dig på altanen och lapa sol under tiden.

Nyhetsbild

Smyg in lite nytt på midsommarbordet

Midsommar är en stor mathögtid och det är inte alltid så populärt i familjen om man börjar introducera nya rätter. Det ska vara som det alltid har varit. Då kan det vara en bra idé att smyga in ett par nya tillbehör i stället.

Nyhetsbild

Lolland har mycket att bjuda på

1

Många turister känner Lolland bara som ön man passerar när man ska till färjan i Rødby för att nå de tyska motorvägarna. Men nästa gång du kommer dit, stanna upp ett par dagar!

Nyhetsbild

Cyperns bästa tid är nu

Cypern har några av Medelhavets finaste sandstränder. Avstånden är korta och man tar sig lätt runt ön med bil, buss eller cykel. Sol, värme och hett nattliv garanteras, men också avkoppling.

Nyhetsbild

Koka soppa på en spik

Uttrycket är klassiskt och alla vet väl vad det innebär. Att fixa middagen när det känns som att kylskåpet ekar kan vara utmanande.

Nyhetsbild

IPA-boom på gott och ont

Det råder en IPA-boom i ölhyllorna. Som ölentusiast är jag kluven till fenomenet.

Nyhetsbild

Det händer ständigt nånting i estniska Kalamaja

RESFEBER. Nya matställen, trendiga kaféer och roliga butiker poppar ständigt upp i Kalamaja i Tallinn. Många kallar området ”Hipsterville”.

Nyhetsbild

Fixa trendiga ”zoodles” hemma

MAT & DRYCK. Att grönsaker är både gott och nyttigt, det är ingen nyhet. Men att du kan göra nudlar och spaghetti av grönsaker, det är nytt för en del.

Nyhetsbild

Här vandrade också Jack Uppskäraren

3

RESFEBER. Jack Uppskäraren har satt djupa spår i västerländsk kriminalhistoria och i dag är Uppskäraren en ikon starkt förankrad inom skräckgenren. Är man på besök i London kan man passa på att återuppleva historien genom en guidad rundtur.