Det var vid 01.15-tiden natten till torsdag som Onnibus tvåvåningsbuss, på väg från Helsingfors via Åbo till Uleåborg, krockade med en älg på riksväg 8 i Närpes. Olyckan inträffade nära Kaskö-Seinäjokivägens viadukt. Föraren bromsade kraftigt och försökte väja för djuret som kom från vänster sida. Men älgen kom farande in genom vindrutan på bussen. Bussen hade 47 passagerare men samtliga klarade sig oskadda. Endast chauffören fick lindriga skador av glassplittret från vindrutan. Älgen dog genast. Två passagerare ramlade ur sina säten vid den kraftiga inbromsningen, men utan att skadas. - Det är en bra påminnelse om att man bör använda säkerhetsbälte, säger Onnibus vd Pekka Möttö.
Älgen hamnade på golvet inne i bussen och dog i olyckan.

Älgen hamnade på golvet inne i bussen och dog i olyckan.

Berömmer chauffören Möttö har talat med chauffören under dagen, och berömmer hans agerande. - Jag lyfter på hatten för att han lyckades hålla bussen på vägen. Det gäller att ha nerverna i skick i en sådan här situation. Kommissarie Pauli Latvanen vid Österbottens polisinrättning säger detsamma till Ilta-Sanomat. Olyckan kunde ha fått allvarliga följder. - Det var definitivt nära en storolycka. Till all lycka lyckades chauffören hålla bussen på vägen så att ingen av passagerarna kom till skada, säger Latvanen. En ersättande buss sattes in och efter cirka en och en halv timme kunde passagerarna fortsätta sin resa norrut.
Polisen varnar för älgar Pekka Möttö säger att denna typ av olyckor är mycket ovanliga. - Vi har kört i två år nu, 50 000 kilometer dagligen, och det här är första gången något liknande händer. Men älg hör ju till Finlands natur, säger han. Från Österbottens polisinrättning varnar man nu för älgar i trafiken: - Speciellt den här tiden på året är fjolårskalvarna ute och söker nya revir efter att älgkorna stött bort dem. De kan dyka upp nästan var som helst och när som helst, skriver polisinrättningen på sin Facebook-sida.