David Sandbacka från Lappfjärd har köpt ett ämbar med strömming av Jan Bondén. Nu vankas stekt strömming. Rasmus Sigg står i Kaskö företagarförenings tält och fyller ämbar med färsk strömming. I fjol sålde man 3.000 kilo på två dagar, i år har man laddat upp med 4.000 kilo. Veikko Mäläskä rökte sik på marknaden, och Greta Westerholm passade på att köpa ett par nyrökta fiskar.

Flera ton strömming väntas gå åt i Kaskö

Mats Ekman -
Ämbar efter ämbar fylls på med färsk strömming och byter ägare. Jan Bondén och Rasmus Sigg hade händerna fulla med försäljningen när Kaskö strömmingsmarknad inleddes på lördagsmorgonen.

– Ifjol sålde vi tre ton strömming. För i år har vi laddat upp med fyra ton, berättar Jan Bondén.

Men mer finns att få, någon risk för att kunderna blir utan färsk strömming på marknaden i Kaskö är det inte, försäkrar yrkesfiskaren Gustav Granfors, som levererar strömming till Kaskö företagarförenings marknadsstånd.

Jan Bondén och Rasmus Sigg hade första passet. Sigg fyller plastämbar med strömming, Bondén sköter försäljningen. Det finns en enkel förklaring till att man säljer strömming ämbarvis. Det går snabbare. För kön kan stundvis bli lång, inte minst när museitåget med resenärer från Seinäjokitrakten anländer till Kaskö. Många återvänder hem med ett ämbar med nio kilo strömming.

– Jag brukar säga att det är ämbaret som kostar, strömmingen kostar nästan inget, säger Bondén.

Kristinestads stadsdirektör Riitta El-Nemr invigde årets strömmingsmarknad, där också mycket annat än fisk bjuds ut till försäljning.

Strömmingsmarknaden i inre hamnen i Kaskö pågår lördag-söndag.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan