Det stora intresset för Nobelpriset i Kina har märkts tydligt på senare år då antalet kinesiska journalister har ökat enormt vid tillkännagivandet av prisen.

– Det finns ett jätteintresse i Kina, precis som det länge har funnits i Japan. De vill visa att de är vetenskapsnationer, säger Gustav Källstrand, förste intendent vid Nobelmuseet i Stockholm.

Förhoppningen är givetvis också att länderna ska kamma hem ett antal pris med tiden. I Japans fall har detta besannats de senaste åren.

– De som satsar mycket på forskning får många pris så småningom. Det gäller säkert även Kina, förr eller senare, säger Källstrand.

Många konkurrenter

För de flesta är Nobelpriset fortfarande ojämförligt störst. Detta trots att det på senare tid har utsatts för hård konkurrens. En rad vetenskapspriser har instiftats och prissummorna är ofta större än den summa som en Nobelpristagare får.

Bland de nya priserna märks Fundamental Physics Prize, Breakthrough Prize in Life Sciences, Breakthrough Prize in Mathematics, Tangpriset, Kavlipriset och Japanpriset.

Märkbart är dock att inget av dessa, trots att de lanserats under stor pompa och ståt, förmått att väcka samma intresse som Nobelpriset.

– Det som gör Nobelpriset stort är att det omfattar flera kategorier, inte bara vetenskaper utan även litteratur och fred. De två sistnämnda har dragit med sig vetenskaperna, säger Källstrand.

– Inget annat pris fungerar på samma sätt. De är rena vetenskapspriser, som egentligen bara är kända av forskare, eller rena litteraturpriser.

100 års försprång

Han nämner också det faktum att Alfred Nobel var en mycket känd person på sin tid. Hans namn gjorde att priset kändes spännande.

Ytterligare en orsak är givetvis att Nobelpriset är så gammalt – ett försprång som är svårt att hämta in.

– Nobelpriset kommer hela tiden att ligga 100 år före, säger Källstrand.

Han tillägger dock att det inte går att ligga på latsidan om man ska behålla särställningen.

– Priset måste fortsätta att vara känt för den stora allmänheten. Om det behövs en ytterligare breddning av priset får framtiden utvisa.