Parlamentet har med överväldigande majoritet röstat för att Park ska ställas inför riksrätt för tjänstebrott. Röstsiffrorna visar att också representanter för hennes eget parti röstade emot henne.

Beslutet innebär också att hennes uppgifter nu övertas av premiärministern Hwang Kyo-Ahn.

Men Parks öde är ännu inte helt avgjort. Ärendet går nu vidare till konstitutionsdomstolen som har ett halvt år på sig att avgöra om den godkänner parlamentets beslut och om presidenten ska avsättas. Hon blir i så fall landets första demokratiskt valda president som inte sitter kvar hela sin mandatperiod.

Om domstolen däremot förkastar parlamentets åsikt får Park tillbaka sina rättigheter och kan i princip fortsätta mandatperioden ut, det vill säga till början av 2018.

Korea fick egen Rasputin

Korruptionsskandalen i Sydkorea har varit aktuell i många månader. Hundratusentals människor har demonstrerat i flera veckor och krävt att presidenten ska avgå på grund skandalen.

Den centrala figuren i skandalen är Parks långvariga vän Choi Soon-Sil som anklagas för att ha blandat sig i statens affärer. Hon misstänks också ha utnyttjat sin vänskap med presidenten och pressat företag att donera tiotals miljoner dollar till stiftelser som hon kontrollerar.

Chois inflytande på presidenten anses ha varit så stort att hon till och med har kallats för Koreas Rasputin efter den mytomspunne ryske predikanten som hade så stort inflytande på tsarfamiljen i Ryssland i början av 1900-talet.

Åklagarna som utreder korruptionen har pekat ut president Park Geun-Hye som en av de misstänkta. Enligt BBC misstänker de att Park har spelat en betydande roll i korruptionen. Park har bestridit detta. Men hon har bett om ursäkt för sina nära relationer till Choi.

Skandalen har lamslagit Sydkoreas regering och konstitutionsdomstolen förväntas därför avgöra presidentens öde så snabbt som möjligt.