NyhetsbildZoom
Foto: Arkiv/Lisen Julin

"Båtskatt tar mer än den ger"

Peter Stolpe -
Österbottens handelskammare tar ställning mot den planerade båtskatten. "Det är ett nollsummespel på näringslivets bekostnad", anser kammaren.

Österbottens handelskammare beskriver båtskatten som ett riskabelt nollsummespel. Så här lyder kammarens resonemang i korthet:

"Enligt Finansministeriets uppskattning kommer skatten att inbringa 17 miljoner euro per år i kassan ... Båtbranschens centralförbund Finnboat har räknat ut att staten redan nu tar in 300 miljoner euro från branschen genom mervärdesskatt och beskattning av driftskostnader.

Det bedöms att i och med skatten kommer båthandeln att minska, båtarna som säljs blir mindre i storlek och båtlivet försvagas. Statens skatteinkomster skulle enligt denna beräkning minska med minst 15 miljoner euro."

– Ovanför strecket lämnar alltså cirka två miljoner euro. När man ännu drar bort kostnader för uppbringande av skatten, skulle båtskattens nytta för staten troligen gå förlorad. Detta verkar inte vara värt mödan, skriver Paula Erkkila, direktör på Österbottens handelskammare i ställningstagandet.

I ställningstagandet står också att följderna av skatten kan bli hårda för köpmän och tjänsteleverantörer i branschen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan