Medborgarinitativet har nu öppnat på webben

Man har nu ett halvår på sig att samla ihop tillräckligt med namnunderskrifter. Det krävs 50 000 namn för att ärendet ska behandlas av riksdagen.

Initiativtagaren Kim Berg, huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus, är glad men samtidigt överraskad över hur snabbt medborgarinitiativet gick vidare i byråkratin.

- Det kom väldigt snabbt. Vi hade tänkt mobilisera vår kampanj före vi fick grönt ljus att gå vidare, men vi hann inte med det nu, säger Berg.

Han berättar att man för medborgarinitiativet bland annat tänkt kampanja både på gator och i sociala medier.

- Vi har varit i kontakt med nyckelpersoner i Österbotten som ska driva kampanjen lokalt. De kommer snart att börja sitt arbete. Och vi ska boosta medborgarinitiativet i sociala medier, säger Berg.

Kontaktpersonerna kommer bland annat att se till att det finns namnlistor där man kan skriva under medborgarinitiativet utan att gå via internet.

Kim Berg tror att man snabbt kommer att komma upp i de 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska behandla initiativet.

- Vi kommer absolut att nå 50 000 namn, den enda frågan är hur snabbt vi når målet, säger Berg.

Han har ändå satt ett strategiskt mål för när namnen ska vara insamlade.

- I april kommer de i riksdagen att behandla valfriheten inom vårdområdena. Vi vill gärna nå vårt mål innan det, så vi hoppas samla ihop alla namn inom februari och mars, säger Berg.

Knappa två timmar efter att medborgarinitiativet öppnat hade över tusen personer undertecknat det. Under onsdagskvällen var det också svårt att nå medborgarinitiativ.fi på grund av ett oväntat avbrott som kan ha orsakats av överbelastning.

Här nere ser du hur många det är som undertecknat initiativet just nu.