Insamlingen av namn till ett österbottniskt medborgarinitiativ för att få till stånd en ändring av hälso- och sjukvårdslagen har kommit i gång med en rivstart.

Namninsamlingen sker i första hand elektroniskt på nätet. Den som inte kan delta elektroniskt kan skriva ut och skicka in en blankett.

Insamlingsorganisationen har ännu inte hunnit mötas för att besluta om hur insamlingen ska organiseras bland dem som inte har tillgång till dator.

En första insamlingsstation för blanketter har man ändå hunnit ställa i ordning.

– I aulan på Vasa centralsjukhus finns blanketter och en insamlingslåda dit man kan lämna blanketten, säger Kim Berg, som koordinerar insamlingen i Vasa.


En som vid lunchtid på torsdagen passade på att ta en sväng via sjukhuset för att lämna in sin blankett till namninsamlingen är Elisabet Nyman.

– Ända sedan demonstrationen har jag varit med taggarna utåt. Det måste bli en ändring, säger Nyman som tänker ta med en hög blanketter till sina vänner i den kör hon sjunger i.

– Bara de fyller i dem så hämtar jag nog dem hit till insamlingslådan, säger Nyman som under dagen följt med hur insamlingen framskrider.

– Det är så spännande att blodtrycket stiger, säger Nyman med glimten i ögat.

Zoom

Här samlas namnen in vid Vasa centralsjukhus. Foto: Linus Lindholm


Även de som inte har tillgång till dator, internet eller printer ska beredas möjlighet att delta med sitt namn säger Per Thomasfolk, som koordinerar insamlingen i Korsholm.

– Insamlingens kontaktpersoner i kommunerna är kallade till ett planeringsmöte på centralsjukhuset den andra februari. Då ska vi diskutera hur vi går till väga för att samla in namn bland dem som inte har möjlighet att delta i den elektroniska insamlingen, säger Thomasfolk.

Han konstaterar att namninsamlingen pågår i sex månader och att målet ska vara att alla som vill delta även får göra det.

– Alla har ju inte möjlighet att printa ut blanketten men vi ska se till att ingen behöver säga att man inte kunde delta då man inte hade dator.


I Jakobstad koordineras insamlingen av Jacob Storbjörk som är positivt överraskad över det stora intresset bland allmänheten för insamlingen.

– Jag har varit i kontakt med fullmäktigeledamöterna för att diskutera ett samarbete, och jag har kontaktat ett tryckeri för att se om vi kunde få ut en större mängd blanketter på en gång, säger Storbjörk som hoppas man tar kontakt med honom om man vill hjälpa till med namninsamlingen.

– Föreningar med många medlemmar får gärna komma med och dela ut och samla in blanketter. Sedan kan vi samla in dem centralt och skicka dem vidare till Helsingfors.

Någon plats för insamling av blanketter har ännu inte slagits fast i Jakobstad men Storbjörk tror att det klarnar snart.


Medborgarinitiativet har till syfte att få till stånd en ändring i den nyligen godkända ändringen i hälso- och sjukvårdslagens § 50 som medför att Vasa centralsjukhus i framtiden inte räknas till de sjukhus som har rätt att ge full jour.