Ljusfenomen svepte över Österbotten

Sofia Nygård -
På onsdagsmorgonen lyste ett starkt eldklot upp himlen i några sekunder. Ljusfenomenet passerade bland annat Oravais och slocknade till sist i Salla. Hann du fotografera fenomenet? Skicka gärna in din bild till oss! 

Ett starkt ljussken lyste upp himlen i morse kring 6.30-tiden. Den som råkade titta ut då fick se ett stort eldklot med en lång grön svans flyga förbi.

– Den syntes bara en kort stund, mellan tre och fem sekunder, säger Kaj Höglund, ordförande för den astronomiska föreningen Andromeda i Vasa.

Ljusfenomenet var en stor meteor som kallas bolid. När den kommer in i jordens atmosfär hettas den upp. Den glödande gasen som bildas kan ge boliden en flera hundra meter lång svans.

Just den här boliden har setts i hela landet i dag. I trakterna kring Österbotten har den åtminstone observerats i Oravais, Jeppo, Vasa, Kurikka och Seinäjoki.

Jonatan Hahn såg ljusfenomenet i morse när han var på väg till jobbet. Han körde norrut längs riksåttan i Ytterjeppo.

– Det tog en stund innan jag förstod vad jag hade sett. Det var häftigt.

Också Birgit Riska i Kackur i Larsmo såg ljusfenomenet på onsdagsmorgonen.


- Klotet lyste grönt och for i snabb fart mot Kronoby, säger Riska.


Det är inte varje dag en bolid svischar förbi, men det är inte heller helt ovanligt.

– Det händer några gånger per år i Finland, säger Kaj Höglund.

Boliden kan brinna upp helt. Då faller bara aska ner till marken. Men om den är tillräckligt stor och om hastigheten är tillräckligt låg kan den falla ner till marken i form av en meteorit, som ser ut som en sten.

– Den här flög i en hastighet av 35 kilometer i sekunden. Det betyder att vi troligen inte hittar någon meteorit.

Det är väldigt sällan som en meteorit hittas i Finland. Senast det hände var i Åbolands skärgård i början av 1970-talet, säger Höglund.

– Finland är ett så stort land. Om meteoriten faller ner i skogen eller i en sjö är den svår att hitta.

Boliden har kommit från sydväst och flugit på 30 kilometers höjd.

– Den har slocknat i trakterna av Salla i Lappland. Där finns observationer om att den har spruckit i två, tre delar.

Finlands främsta matematiker sitter som bäst och forskar kring just den här boliden för att få fram mer information. Kaj Höglund säger att man gärna får gå in på astronomiska föreningen Ursas Taivaanvahti-tjänst och fylla i sina observationer.Har du sett boliden? Hann du till och med fota den? Mejla gärna till online@hssmedia.fi. 

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan