Det har varit ett digert arbete att öva in de tolv danserna. Men det har inte hindrat de unga damerna att satsa energi på såväl klänningar som frisyrer. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans. De äldstes dans.

"Vår tid, vårt land"

Ari Sundberg -
Det blev en oförglömlig kväll då Vasas och Korsholms gymnasister tillsammans uppträdde med de äldstes dans i ishallen på fredag kväll.

Med anledning av självständighetens jubileumsår genomfördes de äldstes dans i år med lite större pompa och ståt än vad som varit tradition i Vasa.Temat för jubileumsåret är "tillsammans". Med det för ögonen hade Övningsskolans gymnasium, Vasa gymnasium, Vaasan lyseo lukio och Korsholms gymnasium gått samman för att gemensamt framföra de traditionella danserna.

Inför en publik som fyllde så gått som hela ishallens ena långsida och bägge kortsidor (den andra långsidan var fondvägg för scenen) dansade de 430 ungdomarna 12 olika danser, till ackompanjemang av en fem yrkesmusiker stark orkester.

Kvällen inleddes med nationalsången som sjöngs a cappella av fyra ungdomar.Därefter tågade de högtidsklädda ungdomarna in - lite spända och med allvarliga miner - till tonerna av Vasa marsch i ett arrangemang som inbjöd till en lugn och värdig entré.

Efter ett kort hälsningstal av stadsdirektör Tomas Häyry var det sedan dags för själva danserna. Publiken bjöds traditionsenligt på bland annat vals, tango och foxtrot, cicapo och kadrilj samt en jiffy mixer och en dosado, som är amerikanska ringdanser.

Det flesta danserna framfördes till inhemsk musik, och ett flertal till tonerna av nyare populärmusik.

Under dansen sprack de allvarliga och koncentrerade minerna då och då upp i leenden då en och annan dansare identifierade någon bekant i publiken.

Så småningom vågade man också börja ta ut svängarna lite och fraset av klänningar och klappret av skor blev starkare ju varmare dansarna blev i kläderna.

Den avslutande dansen, som också blev en mäktig final för hela festen, var en modern dans framförd till en medley med ny ungdomsmusik. Koreografin var gjord av fyra av de medverkande ungdomarna. Medleyn avslutades lämpligt nog till tonerna av låten "Vår tid, vårt land".

Efter dansen drog sig ungdomarna tillbaka till olika restauranger för en välförtjänt festmiddag.

Bland åhörarna fanns bland andra Helinä Lehtinen som kommit för att se sin sonson Samu Lehtinen, elev vid Vaasan lyseon lukio, dansa.– Jag har aldrig förr varit på de äldstes dans, det har varit en härlig kväll, så stämningsfull.

Även Samus mamma, Jael Lehtinen var på plats. Hon kunde intyga att hela läsåret har präglats av ett intensivt övande inför det stora uppträdandet inför släkt och vänner.

– De har övat flitigt och pliktmedvetet, och svettigt lär det också ha varit. Slutresultatet var underbart att se.

Korsholms gymnasiums nya rektor, Bernt Klockars, var också imponerad.

– De har övat länge så det är fint att de nu kunnat gå i mål. De får nog vara nöjda.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan