Med anledning av självständighetens jubileumsår genomfördes de äldstes dans i år med lite större pompa och ståt än vad som varit tradition i Vasa.Temat för jubileumsåret är "tillsammans". Med det för ögonen hade Övningsskolans gymnasium, Vasa gymnasium, Vaasan lyseo lukio och Korsholms gymnasium gått samman för att gemensamt framföra de traditionella danserna.

Inför en publik som fyllde så gått som hela ishallens ena långsida och bägge kortsidor (den andra långsidan var fondvägg för scenen) dansade de 430 ungdomarna 12 olika danser, till ackompanjemang av en fem yrkesmusiker stark orkester.

Kvällen inleddes med nationalsången som sjöngs a cappella av fyra ungdomar.Därefter tågade de högtidsklädda ungdomarna in - lite spända och med allvarliga miner - till tonerna av Vasa marsch i ett arrangemang som inbjöd till en lugn och värdig entré.

Efter ett kort hälsningstal av stadsdirektör Tomas Häyry var det sedan dags för själva danserna. Publiken bjöds traditionsenligt på bland annat vals, tango och foxtrot, cicapo och kadrilj samt en jiffy mixer och en dosado, som är amerikanska ringdanser.

Det flesta danserna framfördes till inhemsk musik, och ett flertal till tonerna av nyare populärmusik.

Under dansen sprack de allvarliga och koncentrerade minerna då och då upp i leenden då en och annan dansare identifierade någon bekant i publiken.

Så småningom vågade man också börja ta ut svängarna lite och fraset av klänningar och klappret av skor blev starkare ju varmare dansarna blev i kläderna.

Den avslutande dansen, som också blev en mäktig final för hela festen, var en modern dans framförd till en medley med ny ungdomsmusik. Koreografin var gjord av fyra av de medverkande ungdomarna. Medleyn avslutades lämpligt nog till tonerna av låten "Vår tid, vårt land".

Efter dansen drog sig ungdomarna tillbaka till olika restauranger för en välförtjänt festmiddag.

Bland åhörarna fanns bland andra Helinä Lehtinen som kommit för att se sin sonson Samu Lehtinen, elev vid Vaasan lyseon lukio, dansa.– Jag har aldrig förr varit på de äldstes dans, det har varit en härlig kväll, så stämningsfull.

Även Samus mamma, Jael Lehtinen var på plats. Hon kunde intyga att hela läsåret har präglats av ett intensivt övande inför det stora uppträdandet inför släkt och vänner.

– De har övat flitigt och pliktmedvetet, och svettigt lär det också ha varit. Slutresultatet var underbart att se.

Korsholms gymnasiums nya rektor, Bernt Klockars, var också imponerad.

– De har övat länge så det är fint att de nu kunnat gå i mål. De får nog vara nöjda.