Enligt en preliminär rapport från den malaysiska polisen har spår av nervgiftet VX hittats i Kim Jong-Nams ansikte och ögon. VX är ett av de dödligaste kemiska vapnen, dödligare än sarin. Nervgasen klassas som ett massförstörelsevapen av FN.

Små mängder räcker för att döda en vuxen, oberoende av om giftet inandas eller upptas genom huden.

Kim Jong-Nam dödades förra veckan när någon sprutade vätska på honom på Kuala Lumpurs flygplats. Han dog innan man hann föra honom till sjukhus.

Chockade

Malaysia är chockat över att nervgas användes.

– Jag är upprörd över att brottslingar använde en sådan farlig kemikalie på ett allmänt område, sade miljöminister Wan Junaidi Tanku Jaafar.

– Det kunde ha lett till masskador eller fler dödsfall.

Nyheten om nervgasen fördömdes också omedelbart av Sydkorea som ett "flagrant brott mot konventionen om förbud mot kemiska vapen och andra internationella normer". Nordkorea har inte skrivit under konventionen.

Enligt sydkoreanska experter har Nordkorea upp till 5 000 ton kemiska vapen.

– Nordkorea har stora lager VX, som lätt kan tillverkas i små laboratorier till ett lågt pris, säger analytikern Lee Il-woo.

Sydkoreanska experter tror att Nordkorea också har andra nervgaser, som sarin, och biologiska vapen som mjältbrand och pest.

I Malaysia har polisen gripit tre personer som misstänkta men vill förhöra ytterligare sju, varav fyra antas ha flytt till Pyongyang. Nordkorea har anklagat Malaysia för att konspirera med utomstående krafter i utredningen av mordet.