NyhetsbildZoom
Vasa centralsjukhus. Foto: Linus Lindholm

Vasa köper sjukhusets tomter

Björn Nyberg -
Vasa stad har planer på att köpa sjukhustomterna av sjukvårdsdistriktet. Priset är 3,7 miljoner euro.

Mycket händer på sjukhusområdena i Vasa, både i Sandviken och i Roparnäs. Både tomterna och trafiken kommer i framtiden att planeras om.Det är orsaken till att staden och sjukvårdsdistriktet har förhandlat om att staden ska köpa tomterna. Det blir enklare och tryggare att planera för staden då.

Förhandlingarna är nu klara, och stadsfullmäktige i Vasa kommer att få ta ställning till ett pris på 3,7 miljoner euro.

Tomterna där centralsjukhusets byggnader står är på sammanlagt drygt 100 000 kvadratmeter och det föreslagna priset är 2,2 miljoner euro. I Roparnäs äger staden redan en del, men köper nu 163 000 kvadratmeter för 1,5 miljoner euro.

Sjukvårdsdistriktet får i stället börja betala arrende till staden. Det uppgår i det här skedet till cirka 160 000 euro per år.

Vasas budgetpengar för markköp i år är i praktiken redan uppbundna. Fullmäktige föreslås bevilja fyra miljoner euro i tilläggsanslag, så att det även finns litet pengar för eventuella andra markköp.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Krigsveteran första som för budkavlen i Malax

Med allt från kaninhoppning till hundra minuter motion och ishockeymatch firade malaxbor och andra deltagare Finland 100. Firandet var även startskottet för bykavlen - by till by.

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Mest läst senaste veckan