NyhetsbildZoom

Fler höghus i Vasa centrum

Björn Nyberg -
Kvarteret mellan järnvägsstationen och gamla busstationen ska nu utvecklas. Det kan få tre nya höghus.

Det är ett centralt kvarter i Vasa, särskilt med tanke på att centrum håller på att breda ut sig mot gamla busstationen och längre bort. Men hittills har det så kallade Niemelähörnet legat ganska orört.Det håller nu på att få en ändring. På måndag behandlar stadsstyrelsen ett intentionsavtal med byggbolaget Peab. Meningen är att bolaget först gör en preliminär plan för området, och att staden sedan ändrar stadsplanen. Peabs plan ska vara klar redan till första maj.

Peab har förstås redan planer. Bolaget föreslår att kvarteret får mellan 8 000 och 13 000 kvadratmeter bostadsrätt till. Det skulle räcka till två tornhus på 8 till 14 våningar vid Långviksgatan och ett sexvåningshus längs Vörågatan. Husen skulle ha en gemensam parkeringslösning.

Kvarteret är centralt och gränsar till den nationellt värdefulla järnvägsstationen och Stationsparken. Det gör enligt staden att byggena bör ha hög kvalitet.

I stadens ägo finns Bastuhuset på Vörågatan, där staden har lokaler för social- och hälsovården. Den funktionen fortsätter i det här skedet, men i framtiden är det möjligt att även det huset blir bostäder.

Även YIT har varit intresserat av att utveckla kvarteret.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Krigsveteran första som för budkavlen i Malax

Med allt från kaninhoppning till hundra minuter motion och ishockeymatch firade malaxbor och andra deltagare Finland 100. Firandet var även startskottet för bykavlen - by till by.

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Mest läst senaste veckan