Det är ett centralt kvarter i Vasa, särskilt med tanke på att centrum håller på att breda ut sig mot gamla busstationen och längre bort. Men hittills har det så kallade Niemelähörnet legat ganska orört.Det håller nu på att få en ändring. På måndag behandlar stadsstyrelsen ett intentionsavtal med byggbolaget Peab. Meningen är att bolaget först gör en preliminär plan för området, och att staden sedan ändrar stadsplanen. Peabs plan ska vara klar redan till första maj.

Peab har förstås redan planer. Bolaget föreslår att kvarteret får mellan 8 000 och 13 000 kvadratmeter bostadsrätt till. Det skulle räcka till två tornhus på 8 till 14 våningar vid Långviksgatan och ett sexvåningshus längs Vörågatan. Husen skulle ha en gemensam parkeringslösning.

Kvarteret är centralt och gränsar till den nationellt värdefulla järnvägsstationen och Stationsparken. Det gör enligt staden att byggena bör ha hög kvalitet.

I stadens ägo finns Bastuhuset på Vörågatan, där staden har lokaler för social- och hälsovården. Den funktionen fortsätter i det här skedet, men i framtiden är det möjligt att även det huset blir bostäder.

Även YIT har varit intresserat av att utveckla kvarteret.