Så var det dags igen. Studerande från hela Svenskfinland samlas i Vasa för att fira Pampas nationaldag.

Efter flera dagars solsken bestämde sig vädergudarna för att strejka och bjuda på snöslask på fredagen, men det förstörde inte humöret för de studerande som dansade på och nedanför läktarna på torget.

Pampasfirarna leddes även i år av konferencier Janne Grönroos. Han har blivit lite av en synonym för firandet.

– Jag säger olika siffror varje år, men jag tror jag varit konferencier i sju år nu. Jag säger varje år "one more year". Jag fortsätter att komma så länge maffian ringer, säger Grönroos.

Bakom läktarna står Benjamin Tuori, Joel Kivilinna och Johannes Örn. De beskriver Pampas som eufori.

– Det är mycket kärlek. Alla kommer överens, säger Örn.

– Under Pampas kan man slappna av i en vecka och strunta i allt annat, säger Tuori.

Ett pampasfirande är inget pampasfirande utan olympiad. Efter en jämn final mellan "Kaitfors karan" och Radio Extrem gick vandringspriset Den gyllene grepen den här gången till "Kaitfors karan", bestående av Joel Kaitfors, Jonatan Sandvik, Tom Virtanen och Johnny Granberg.

När olympiaden avslutas väntar några timmars paus innan kvällsfesten i Rewell Center tar vid. Då uppträder Linda Bengtzing och Det vet du, som tävlade i årets Melodifestivalen med låten "Road Trip".

Men firandet slutar inte där. På lördagsmorgonen intar firarna Smedsby uf för den traditionella sillfrukosten. Firarna äter då frukost och dansar till musik av partybandet Das Dunderhonung.

De som känner att de inte fått tillräckligt av allt firande kan dessutom lyssna på KAJ, som uppträder på Brödfabriken på lördagskvällen.

Det ligger mycket arbete bakom Pampasfirandet. Pampasmaffian som håller i trådarna för evenemanget har jobbat i flera månader med förberedelserna.

– Det känns grymt bra att Pampas är i gång. Allt har gått enligt planerna, säger Frida Hasselblatt, ordförande i Pampasmaffian.


Om du inte är på plats men ändå vill följa med kvällsfesten går det att titta på Radio X3M:s webbstream. Sändningen leds av My Tengström och Pernilla Karlsson.


Film och klipp: Jonny Smeds