Hälsoriskerna i anslutning till rymdturism ett okänt område eftersom de enda människorna som hittills har sänts upp i rymden varit proffs i toppform som förberett sig för sitt uppdrag i månader eller år. I och med möjligheten att köpa resor till rymden kan rymdresorna bli aktuella för människor som inte alls är lika proffsiga och i lika bra form.

– Om de tar mediciner eller har sjukdomar så vet vi inte hur de kommer att reagera i rymden eftersom vi inte har erfarenhet av det, säger Daniel Grant.

Grant jobbar på ett medicinskt center som specialiserat sig på medicin i extrema förhållanden. Grant säger att alla som åker upp i rymden drabbas av illamående under resan. Vissa kommer över det inom några timmar, för andras del kan illamåendet vara i flera dagar. Så under en rymdresa på ungefär en vecka kan illamåendet bli ett stort problem.

Förklaringen är att tyngdlösheten blandar bort balanssinnet. Tyngdlösheten gör också att man känner sig uppsvälld och kan leda till konstant toalettnöd då vätskorna i kroppen plötsligt åker omkring på ett helt annat sätt än då man befinner sig på jordytan.

Alltid risker med rymdresor

Men att vara ständigt kissnödig och må illa är ändå inte de största riskerna med rymdturism. Experter som intervjuats av nyhetsbyrån AFP är eniga om att eventuella tekniska problem utgör den största risken.

– Jag tycker de största riskerna har att göra med tekniska problem i samband med avfyrningen, under resan eller då man återvänder till jordens atmosfär, säger Martin Giard på den franska statens rymdforskningsinstitut.

Thomas Berger på det tyska rymdforskningsinstitutet DLR säger att det finns många risker men att man inte ska skrämma upp folk för mycket.

– Men det är alltid nödvändigt att berätta om alla möjligt risker som börjar redan då man stiger ombord på farkosten.

Kanske redan nästa år

Det amerikanska rymdbolaget Space X meddelade i februari att de ska skicka två turister på en resa runt månen nästa år. Enligt bolaget har två privatpersoner redan gjort en förhandsbetalning för resan.

Det är meningen att turisterna ska skickas med ombord på den bemannade farkosten Crew Dragon. De första obemannade testflygningarna med farkosten ska göras senare i år. Turistresan infaller sannolikt mot slutet av året.