En arbetsgrupp som leds av premiärminister Shinzo Abe föreslår att övertidsjobbandet ska begränsas till hundra timmar per månad. Premiärministern säger att det rör sig om "ett historiskt steg mot en förändring i japanernas sätt att se på jobbet".

De som är oroade över att så många japaner klappar ihop av för mycket övertidsjobb säger att arbetsgruppens förslag är uselt. Bland annat arbetarnas juristförbund anser att hundra timmar är för mycket och att förslaget omöjligt kan stödas.

– Det är ju som att stöda en övertidsgräns som är livsfarlig, säger förbundets ordförande Ichiro Natsume.

I Japan har man aldrig begränsat det månatliga övertidsjobbandet eller förslagit några sanktioner mot arbetsgivare som bryter mot sådana gränser. Enligt en plan som Japans största företagsorganisation Keidanren och det största fackförbundet Renko har gjort upp ska den officiella maximala gränsen för övertidsjobb vara 45 timmar per månad. Men under "bråda tider" ska företagen ha en möjlighet att tillåta upp till hundra timmar övertid per månad. I praktiken är det företagsledningen som bestämmer när det är bråttom.

Reformerna av arbetstidslagarna väntas gå igenom i år.


Sjukdomar och självmord

En orimlig arbetsbörda förorsakar stora hälsoproblem och många människors död i Japan. Hundratals dör i sjukdomsattacker som förorsakas av för mycket jobb eller begår självmord och övertidsjobbet har kallats för en nationell hälsokris.

Japanska företag kan kräva att dess fast anställda arbetare gör mycket övertid utöver den normala arbetsveckan på 40 timmar och övertidsjobbet ses som ett tecken på att man har förbundit sig till arbetsgivaren.

Enligt en officiell rapport från den japanska regeringen i oktober har över en femtedel av de japanska företagen anställda som löper en allvarlig risk att dö av för mycket jobb. Det här var den första officiella rapporten i detta ämne.