Sedan tidigare är Kaj Linna, som hela tiden nekat, dömd för rånmordet.

Misstankarna mot mannen har uppstått under den kompletterande förundersökningen, som pågår sedan fallet öppnats på nytt. Mannen har förekommit redan i den ursprungliga utredningen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det var 2004 som två bröder attackerades på deras gård i Kalamark utanför Piteå. Den ene brodern blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Trots att det saknades tekniska bevis och att vittnen inte kunnat placera honom på platsen dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Bevisbördan har hela tiden vilat på att en person ska ha hört att Linna planerade en "stöt" mot bröderna.

Linna har hela tiden nekat till brott, och begärde resning hos HD flera gånger innan det beviljades i december förra året. Ett viktigt skäl till det var att nya uppgifter hade sänkt tilltron till huvudvittnet, och i den nya rättegången vill åklagaren höra denne igen.

Rättegången är planerad att inledas den 9 maj.

Kalamarksmordet och fallet Linna

  • I april 2004 attackerades två bröder på sin gård utanför Piteå. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.
  • Ett vittne uppgav att han hört Kaj Linna planera att råna bröderna. Men den överlevande brodern pekade ut en annan person som gärningsman, denne hade dock alibi.
  • Luleå tingsrätt dömde i december 2004 Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Hovrätten fastställde domen i mars året därpå.
  • I oktober 2010 var Linna nära att beviljas resning av Högsta domstolen och en ny rättegång, men fick avslag.
  • I december 2016 beviljades Linnas resningsansökan.?(FNB–TT)