Var sjätte högskolestuderande har ett barn eller flera. Studiestödet avviker från andra orsaksbaserade förmåner på så vis, att stödets storlek är oberoende av om man har barn.

- Kombinernadet av familje- och studieliv bör underlättas. Därför bör studerande som har familj beviljas ett försörjartillägg till studiestödet, säger Peter Östman.

Ett sådant tillägg finns redan i övriga nordiska länder och har också funnits i Finland, men det slopades i samband med studiestödsreformen 1992.

Östman hoppas, att regeringen fattar beslut om försörjartillgägget, i samband med regeringens halvtids budgetria.

- Regeringens beslut om nedskärningar i studiestödet och övriga förändringar i förmånerna, kan för studerande familjemedlemmar leda till att inkomterna minskar med över 1000 euro i året. Nedskärningarna träder i kraft från och med augusti 2017. Därför skulle det vara viktigt att nu ge en positiv signal till denna grupp av studerande.

Kristdemokraterna föreslog i årets alternativbudget att man skulle betala ett 200 euros försörjartillägg per barn och månad till studerande med barn. Den beräknade årskostnaden utgör 20 miljoner euro. Senaste höst lämnade riksdagsgruppen in en lagmotion i ärendet.

- Försörjartillägget skulle förbättra möjligheterna för många studerande att genomföra sin examen också efter att man bildat familj. Men det skulle även uppmuntra unga att bilda familj redan under studietiden, vilket också underlättar att komma snabbare in på arbetsmarknaden, säger Östman.