– Det är viktigt att Sverige visar att man har en försvarsförmåga och den tänker vi vässa ytterligare, säger statsministern.

Först eskorterad av två Jas Gripen-plan. Därefter besök på marinbasen och därefter en privat åktur i en av försvarets stridsvagnar. Statsminister Stefan Löfven fick uppleva alla tre delar av försvaret under sitt besök på Gotland tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Vi skickar till alla presumtiva... som har någon tanke att angripa vårt territorium att det kommer göra väldigt ont. Vi är fast beslutna att försvara svenskt territorium och Gotland är en viktig del i detta. Därför vi gör den här förstärkningen, säger statsministern.

Signal mot Ryssland

Det var för drygt ett halvår sedan som den svenska regeringen tog beslutet om att tidigarelägga den militära närvaron på Gotland. Då angavs det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön och Baltikums agerande som bärande skäl.

Det läget har heller inte förändrats, enligt regeringen.

– Vi har sett en försämring av säkerhetsläget över tid och bedömt att det är viktigt att bygga verksamheten på Gotland som en signal till andra länder, säger försvarsministern.

Bilden bekräftas också av flygvapnet på plats på Gotland. Gabor Nagy är brigadgeneral för flygflottiljen F 17:

– Det vi ser är en ökad militär aktivitet från Kaliningrad och över Finska viken beroende på att Ryssland flyger mer frekvent över de här områdena. Tidigare har inte kontaktillfällen alls varit lika frekventa. Nu ser vi andra länders flygplan dagligen.

TT: Kan det handla om en form av provokation från ryskt håll?

– Pass. Det ligger i betraktarens ögon hur man ser på det.

500 miljoner i tillskott

Som en del i upprustningen av försvaret på Gotland kommer nu luftvärn att ingå och vara tänkt att vara redo vid årsskiftet. I den vårändringsbudget som i veckan presenterades avsätts 500 miljoner kronor (drygt 50 miljoner euro) till försvaret. Hur mycket som utgår till Gotland vill varken Hultqvist eller Stefan Löfven avslöja, inte heller hur försvaret ska stärkas på ön i framtiden.

– Vi ska sätta oss med de andra partierna i den nuvarande försvarsuppgörelsen och sedan ska försvarsberedningen titta på hur vi ska göra längre fram. Men som vi ser på det måste vi allmänt öka vår försvarsförmåga ytterligare, säger Löfven.