– Det finns inga tecken på att utvecklingen ska vända. Polariseringen ökar, säger Venezuelakännaren Andrés Rivarola Puntigliano vid Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

Två studenter och en soldat dödades under oroligheterna i samband med onsdagens demonstrationer. Nu laddar oppositionen, som kräver vänsterpresidenten Nicolás Maduros avgång, för ytterligare protester.

– Samma plats, samma tid. Om vi var miljoner i dag, ska vi vara ännu fler i morgon, sade oppositionsledaren Henrique Capriles vid en presskonferens på onsdagskvällen, enligt Reuters.

Demonstranterna vill bland annat tidigarelägga presidentvalet som egentligen ska genomföras i december 2018, att guvernörsvalet som regeringen ställt in på obestämd tid hålls och att politiska fångar friges.

Maduro hävdar i sin tur att oppositionen försöker ta makten genom en kupp.

Ont om mat

Den politiska instabiliteten är tätt sammanflätad med den allt djupare ekonomiska krisen. De sociala program som den tidigare presidenten Hugo Chávez införde går inte längre att upprätthålla. Landets ekonomi står och faller med oljepriset, som nu har varit lågt under flera år.

Chávez misslyckades med att diversifiera ekonomin, och stora delar av industrin är i spillror på grund av bristande investeringar.

– Jag har ingen mat i kylskåpet. Jag har en tvåårig att försörja och jag är arbetslös. Och allt är Maduros fel, sade demonstranten Jean Tovar, redo att kasta sten på polisen i huvudstaden Caracas, till AFP.

Ökad repression

Manifestationerna i onsdags inleddes på en mängd olika platser. Demonstranterna i Caracas marscherade sedan mot regeringsbyggnaderna men möttes på vägen av polis och militär, utrustad med bland annat tårgas.

– Det vi har sett är att regeringen bemöter protesterna med en ökad militarisering och repression, och det är farligt, säger Andrés Rivarola Puntigliano.

– Många upplever att den här regeringen inte respekterar demokratiska rättigheter. Den tappar legitimitet hos viktiga grupper i samhället.

Krisen i Venezuela

  • Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, som förvärrats av en kollaps i oljepriset.
  • Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin.
  • I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.
  • Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1?660 procent i år.
  • Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.
  • Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftningsmakt – ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.?