Enligt myndigheterna kan epilepsiläkemedel som innehåller valproat ha orsakat missbildningar hos i värsta fall över 4 000 barn. Läkemedel med valproat togs i bruk i Frankrike i slutet av 1960-talet.

Enligt en färsk undersökning har mammor som använt valproat under graviditeten haft en fyra gånger större risk att föda barn med missbildningar som ryggmärgsbråck (spina bifida), fel på hjärtat och på könsorganen. Risken för autism och utvecklingsstörningar var också högre, vilket ska undersökas närmare i en kommande studie.

Kopplingen mellan valproat och missbildningar har varit känd sedan 1980-talet – men medicinen har ändå kunnat skrivas ut till gravida kvinnor med epilepsi om ingen annan vård gett effekt.

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea skrev i mars att valproat används i Finland som epilepsiläkemedel eller för behandling av bipolär sjukdom. Preparaten på den finska marknaden är Absenor, Deprakine, Orfiril och Orfiril Long.

Fimea rapporterade om en ny utredning som Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inlett om valproat. Enligt Fimea avslutades den föregående EMA-utredningen 2014. "Vid den tidpunkten var slutsatsen att det är tillåtet att använda valproat för flickor och kvinnor som är i fertil ålder eller gravida endast, om övriga behandlingar inte är effektiva eller lämpliga. Kvinnor, för vilka valproat är det enda behandlingsalternativet, ska vara medvetna om de eventuella riskerna", skrev Fimea.