Den 28-årige löjtnanten uppges ha levt dubbelliv i Tyskland i över ett år, registrerad som flykting från Syrien.

Mannen greps under en övning i Hammelburg i Bayern, men var stationerad i den franska staden Illkirch söder om Strasbourg. Samtidigt slog polis från Tyskland, Frankrike och Österrike till på 16 olika platser. En 24-årig man med bakgrund i högerextrema kretsar har också gripits, misstänkt för medhjälp och för brott mot vapenlagar.

Den 28-årige löjtnanten greps av österrikisk polis redan den 3 februari, när han försökte hämta en laddad pistol han gömt på en toalett på Wiens flygplats. Han släpptes senare i brist på bevis, skriver Die Welt.

Men när myndigheterna började utreda honom visade det sig att militären levt ett dubbelliv sedan december 2015, då han registrerade sig i Tyskland som flykting från Syrien. Han blev tilldelad en plats på ett flyktingboende och mottog sedan januari 2016 en månatlig ersättning under sin falska identitet – detta trots att han enligt Die Welt inte kunde arabiska.

"Dessa fynd, samt indikationer på en främlingsfientlig bakgrund hos Bundeswehr-soldaten, tyder på att den anklagade planerade ett allvarligt brott som hotar rikets säkerhet", skriver åklagare i ett uttalande enligt AFP.