Det första glashuset har fått agera testhus. Ägaren Freddi Skott säger att husen redan är efterfrågade. Glashusen är miljonsatsning för Freddi Skott på Kalles Inn. Det första glashuset på Kalles Inn i Klobbskat är på plats och i juni ska de övriga sju husen levereras. Husgrunderna blev klara så sent som i torsdags.

Glashusen ska locka turister som sett allt

Heidi Eriksson -
Upplägget har hela tiden varit klart för Freddi Skott på Kalles Inn. Hans satsning ska vara unik och den ska inte gå att kopiera.

– Vi var lite rädda för fågelskit, men det har bara kommit två fläckar på tre veckor, säger Freddi Skott med en nick mot glashusets tak.

Det första glashuset på Kalles Inn i Klobbskat är på plats och i juni ska de övriga sju husen levereras. Husgrunderna blev klara så sent som i torsdags.

Inredningen inne glashuset är mycket avskalad, det är två sängar och en kikare. Mer än så ska inte behövas för det är naturen utanför glastaket och glasväggarna som ska bjuda på upplevelsen.

– Utsikten är ganska oslagbar, säger Skott och blickar ut över havet.

Zoom

Det första glashuset har fått agera testhus. Ägaren Freddi Skott säger att husen redan är efterfrågade. Foto: Linus LindholmÄr det en riktigt klar natt kan man se vägbelysningen och biltrafiken från Holmsund.

I juli kommer de första gästerna, fram till dess ska husen provsovas och hotellogistiken sättas i skick.

– En utmaning har varit att hålla en jämn temperatur i huset.

Det ska också göras en del justeringar och förbättringar på huset. Bland annat ska Skott lägga in en lucka som går att öppna om gästerna vill lyssna på havet.

Den inhemska marknaden är inte särskilt intressant för Skott. Hans kunder finns i Schweiz, Tyskland, Ryssland, Kina, Japan och Korea. Våren har han ägnat åt att få kontrakt med researrangörer i de här länderna.

– Det är där det finns pengar, säger han.

Han har redan klart för sig vem hans kunder kommer att vara. Det är de som redan sett allt.

Men ett unikt boende i en unik miljö ger inte automatiskt framgång.

Enligt Skott är utmaningen att västra Finland är så okänt utomlands. Utomlands känner man till Helsingsfors och Lappland, och det är allt.

Lokalt finns en annan utmaning, nämligen att kunna erbjuda kringtjänster. I dag finns det inte så mycket att göra i Klobbskat.

– Men vi planerar ta fram olika paket med fokus på tystnaden och lugnet.

Skott är däremot inte alls intresserad av att bli ihopkopplad med Världsnaturarvet. Dels ligger Kalles Inn precis utanför Världsnaturarvets gränser. Dels har han sett hur han går miste om kunder för att Kalles Inn ligger så långt från Björkö.

– Jag undviker Världsnaturarvet i marknadsföringen. Allt kanaliseras bara till Svedjehamnen.

En natt i glashuset kostar 500 euro. Och det är billigt, enligt Skott. Han jämför priset med glasigloorna i Lappland där en övernattning rör sig i samma prisklass.

– För den summan får gästerna bra service i en unik miljö.

Zoom

Foto: Linus LindholmSkott hymlar inte med att han är selektiv med vilka kunder som får bo i glashusen. Barnfamiljer är inte välkomna och åldersgränsen blir 20 år.

– De som kommer hit kommer för lugn och ro.

Han gissar att gästerna kommer att stanna i medeltal tre nätter per besök.

– Själv trodde jag på en eller två nätter men researrangörerna tror mera på tre nätter.

Zoom

Det första glashuset på Kalles Inn i Klobbskat är på plats och i juni ska de övriga sju husen levereras. Husgrunderna blev klara så sent som i torsdags. Foto: Linus LindholmMen det verkar också finnas ett stort lokalt intresse.

– Jag får samtal nästan dagligen där folk undrar om husen går att boka.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan