Redan innan brandkåren var på plats strax efter klockan 5.30 på lördagsmorgonen hade det brunnit i flera timmar under golvet i den gamla skolan i Korsnäståget. Byggnaden totalförstördes. Polisens beskrivning av händelseförloppet.

Polisen söker två flickor om skolbranden

Linn Övergaard -
Drygt en vecka efter branden som ödelade den gamla skolan i Korsnäståget har polisen ännu inte fått fast gärningsmännen. Men polisen söker nu efter två tonårsflickor som setts i närheten av skolan strax före branden började.

Det var under natten till förra lördagen som räddningsverket fick larm om att den gamla skolan på Kapellbacksvägen i Korsnäståget brann. Släcknings- och röjningsarbetet pågick i flera timmar. I ett tidigt skede misstänkte polisen att branden var anlagd i och med att skolan var öde och ingen elektricitet var på i byggnaden.

Enligt polisen förekom flera brandhärdar inne i ett klassrum i skolan. Utgående från detta kunde man konstatera att branden fått sin början genom att någon med avsikt tänt på.


Två tonårsflickor har setts gå från skolan

Polisen söker nu efter två flickor som vid midnatt setts avlägsna sig från skolan på väg mot köpcentret som ligger intill skolan. En av flickorna har haft en brinnande fackla i sin hand.

Uppgifterna kommer från en man som samtidigt rört sig på området och mött flickorna. Han hade enligt polisen bytt några ord med flickorna och enligt mannen utsago var flickorna förbryllade och skärrade. Flickan som bar på facklan hade släckt facklan genom att stampa på den då hon sett mannen. Mannen hade upplevt flickan som berusad och hennes smink var klottigt precis som om hon hade gråtit. Flickorna var i 14-16 års åldern enligt mannen. I det här skedet hade mannen inte lagt märke till någon brand vid skolan.

Zoom

Polisens beskrivning av händelseförloppet.Samtidigt som mannen mötte flickorna fanns det flera personer utanför ungdomsgården Ristikka. En stund efter deras möte har en person som rört sig i närheten av skolan känt röklukt men hen kunde enligt polisen inte lokalisera varifrån lukten har kommit.

Några timmar efter midnatt, klockan halv sex på lördagsmorgonen kom larmet om branden.


Polisen ber flickorna ta kontakt

Polisen ber att de två flickor som avlägsnade sig från skolan på natten tar kontakt med polisen för att få klarhet i vad som inträffat på telefonnumret 050 381 9810.

– Vi har inte fått in så många observationer från allmänheten som vi hade trott. Men inte tillräckligt för att komma ett steg vidare, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki, ansvarig förundersökningsledare.

Den rivningsklara skolbyggnaden totalförstördes i branden.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinnes uppmaning till babytalko väckte kritik

Babytalkot som SDP:s ordförande Antti Rinne uppmanade finländarna till på onsdagen möttes genast av hård kritik på sociala medier. Också riksdagsledamöter, även inom det egna partiet och partiets ungdomsförbund, risade hans ordval.

Mest läst senaste veckan