Vid fängelset i Vasa upptäcktes en man på moped som gav polisen anledning att ingripa. Mannen började köra undan polisen. Biljakten pågick i ungefär 20 minuter och slutade på en skolgård i Hemstrand där mannen inte längre kom undan.

Åklagaren ansåg att det funnits grundad anledning för polisen att gripa mannen. Den dömde polismannens agerande övergick dock till misshandel, vilket föranledde åtalet.

Fyra polismän kom till platsen men det är bara en av dem som åtalats och nu dömts. Den gripne mannen låg på mage på marken och polismannen slog honom flera gånger i huvudet och ansiktet med knytnäven. Slagen ledde till blåmärken runt ögat och i pannan.

Polismannen menade att mannen fått sina skador när han kört omkull med mopeden på skolgården. Tingsrätten ansåg att detta inte var en trovärdig förklaring eftersom mannen inte hade sådana skador som är typiska efter ett fall. Skadorna var enligt tingsrätten däremot typiska efter knytnävsslag i ansiktet.

Tingsrätten anser att gärningen kräver ett förhållandevis strängt bötesstraff och dömer därför polismannen till 70 dagsböter. Eftersom misshandeln skett i tjänsten döms polismannen även för brott mot tjänsteplikt. Polismannen ska betala offret 600 euro i skadestånd för sveda och värk.

Domen kan överklagas.