Det ska finnas någonting som flyter på vattnet mellan Kuntsi och elevatortornen i Inre hamnen i Vasa. Och det ska finnas restaurang och bastu där.

Vasa har ordnat en tävling om hur det kunde ordnas, och den har nu stadsstyrelsen avgjort. Av de tre förslagen utsågs två till vinnare, och nu fortsätter man förhandla med båda för att få till stånd bästa möjliga helhetslösning.

Båda de vinnande förslagen – "Bryggan" och "Allas" (bassängen) – är bra och genomförbara. Men båda kan bli bättre, konstaterar styrelsen.

Zoom

Förslaget "Bryggan". Foto: Skiss


Zoom

Bluet Ab:s förslag "Allas". Foto: Skiss


Bakom "Bryggan" finns fotbollsproffset Tim Sparv. Som namnet antyder är en gästbrygga ett viktigt inslag. Företaget Bluets "Allas" betonar i stället en simbassäng. Bluet har bland annat utvecklat havsbassängen Allas i centrum av Helsingfors.

"Allas" är enligt en bedömningsgrupp bättre vad gäller affärsidén och helhetens attraktivitet. "Bryggan" är bättre arkitektoniskt och passar bättre in i stadsbilden.

Enligt planeringstävlingens regler kan staden erbjuda separata byggplatser, så att båda kunde förverkligas. I det här fallet skulle det ändå bli ett för tungt byggande.

Därför går man nu vidare med båda och området reserveras senare för den eller de som genomför projektet.