Förslaget innebär att ländernas demokratiska status ska utgöra ett centralt villkor för tillståndsprövningen.

– Det är en styrka för Sverige att vi har en bred politisk överenskommelse för att modernisera regelverket så att fler aspekter vägs in i den helhetsbedömning som alltid ska göras. Förslaget innebär viktiga skärpningar när det gäller vapenexporten, samtidigt som vi säkrar de långsiktiga förutsättningarna för det svenska försvaret, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Lagrådsremissen är en överenskommelse mellan regeringen och allianspartierna. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 april 2018.

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman välkomnar besluten.

– Jag är naturligtvis mycket glad för det. Mitt parti har under snart över tio års tid drivit frågan om ett demokratikriterium och nu kommer det, säger han till TT.

Fick kritik

Förslaget lades ursprungligen för två år sedan av en blocköverskridande utredning, som ansåg att ett demokratikriterium borde införas vid prövningen av exporttillstånd för krigsmateriel.

Demokratikriteriet fick kritik av såväl fredsorganisationer, som ansåg att det inte gick tillräckligt långt, som av vapenproducenter som hävdade att det skulle slå mot svensk export. Dessutom rapporterades om oenighet på såväl regerings- som riksdagsnivå och utredningen resulterade aldrig i något skarpt förslag.

Utredningens förslag innebar att "grava brister i den demokratiska statusen" skulle utgöra ett hinder för vapenexport, och det är enligt Sveriges Radios Ekot detta nygamla förslag som nu återigen är aktuellt.

Värsta exemplen bort

– Det var ett kollektivt uttalande från utredningen att i de förslag som återkommer i remissen måste det vara uteslutet att exportera till de länder som har störst brister. De allra värsta exemplen ska med de här förslagen sorteras bort, säger Allan Widman.

– Vi känner att vi har nått dit vi kunde hoppas på.

Lagrådsremissen ska enligt Ekot också föreslå att större hänsyn ska tas till mänskliga rättigheter. Enligt dagens riktlinjer bör export till länder "där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer" inte godkännas. Enligt förslaget ändras denna formulering till "allvarliga och omfattande" kränkningar.

"Det viktigaste saknas"

På Twitter uttrycker Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt missnöje över lagrådsremissen.

"Det viktigaste saknas. Ett rakt förbud mot vapenexport till länder som är diktaturer, bryter mot mr eller är i krig", skriver han.

Under 2016 exporterade Sverige, enligt en sammanställning av Svenska freds- och skiljedomsföreningen, vapen till ett flertal odemokratiska stater. Däribland Qatar, Saudiarabien och Thailand.