Tre före detta chefer åtalas för yrkesmässig oaktsamhet och försummelser som ledde till dödsfall och skador hos invånare i Fukushima.

Åtalen mot de tre cheferna vid energibolaget Tepco är de enda brottsåtalen som väcktes efter kärnkraftkrisen i Fukushima.

– Vi hoppas att rättegången belyser vem som bär ansvaret för olyckan, sade Ruiko Muto som leder gruppen som väckt åtal mot cheferna till nyhetsbyrån AFP.

Kärnkraftsverket drabbades hårt i mars 2011 då en tsunami som orsakades av en jordbävning sköljde över Fukushima. I samband med tsunamin spred sig radioaktiv strålning i Fukushima och 90 000 personer som bodde i närheten tvingades lämna sina hem.

Fem års fängelse

Om Tepcos ex-chefer Tsunehisa Katsumata, 77, Sakae Muto, 66, och Ichiro Takekuro, 71, anses vara skyldiga till försummelser kan de dömas till upp till fem års fängelsestraff. Alla de åtalade har nekat till brott.

Åklagaren i fallet uppgav på fredagen att den före detta chefstrion visste att en 10-meter hög våg kunde stänga av elen på kraftverkets område och orsaka allvarliga skador.

I en utredning som gjordes år 2011 konstaterades att Tepco år 2008 lät göra en säkerhetsutredning, enligt vilken en 15,7-meter hög våg kunde skölja över kärnkraftverket ifall en jordbävning med magnituden 8.3 skulle inträffa på Fukushimas kust.

Kärnkraftverkets dåvarande ledning anklagas för att ha struntat i varningen som fanns med i säkerhetsutredningen.

Efter jordbävningen år 2011 slog 14-meter höga vågor mot Fukushimas kärnkraftverk och orsakade skador i kraftverkets nedkylningssystem.

Man anser att kärnkraftsolyckan inte direkt har dödat en enda människa. Åtalen mot Tepco-ledningen som innefattar dödsfall är kopplade till cirka 40 invånare i Fukushima som evakuerades från området där det framkom strålningsrisk och som senare dog på sjukhus. (FNB–AFP)

Så här skedde kärnkraftskrisen i Fukushima 2011

  • Den 11 mars år 2011 sker en kraftig jordbävning på Japans nordvästra kust och jordbävningen orsakar en stor tsunami.
  • Anställda vid Fukushima släpper ut radioaktiv ånga den 12 mars 2011. Den centrala enhetens nedkylningssystem går sönder på grund av jordbävningen och tsunamin. Man lyckas inte lösa problemen i tid och reaktorns kärna börjar smälta och det sker en väteexplosion i reaktorn. Ett moln av radioaktiva ämnen sprids i luften och området nära kärnkraftverket evakueras.
  • Senare sker fler explosioner i kärnkraftverket.
  • Olyckan är den värsta kärnkraftsolyckan sedan olyckan i Tjernobyl år 1986.
  • 90 000 personer som bodde i närheten av Fukushima tvingades lämna sina hem. En del av de som evakuerades har ännu inte återvänt hem.
  • Rengöringsarbetet i Fukushima kan ta upp till 40 år. 
  • Källa: AFP.